U Teatrinu prikazan film ”Slavuj”

”Obično se smatra da slavuj pjeva samo noću, ako ga se ne uznemirava, često pjeva i danju” – citat je to kojim započinje kratki umjetnički film ”Slavuj” čiji je autor Kralj Sunca.
 
Glavi lik filma u ulozi Slavuja upravo pjeva danju, jer vrijeme je korone i grad Split je prazan pa se i slavuj osjeća slobodan pjevati po danu i izraziti se u punini. A slavuj se, inače, kad pjeva po danu ”najčešće, pri tom, nalazi u nekom grmu gdje je skoro nevidljiv, zbog neupadljivog perja”, ali u ovom filmu zbog praznih ulica Slavuj je izišao vani i zaposjeo grad.
 
U ulozi Slavuja, i pjevača i svirača, našao se i jako dobro snašao Luka Ivoš koji svojim glasom i pokretljivim stasom energetski ispunjava svaki kadar u kojemu se nalazi. Treba istaknuti i to da je on i uglazbio stihove autora filma, Kralja Sunca.
 
Film je do sada već nekoliko puta prikazan, što u Splitu, što u drugim dijelovima Hrvatske, a na svom putu kroz brojne intimne prostore stigao je i u Teatrin Gradske knjižnice Solin.
 
Nakon prikazivanja filma Nikola Janjić porazgovarao je s autorom, odnosno sa smisliteljem, kako se autor predstavlja u odjavnoj špici.
 
Film je u originalnu snimljen u crno-bijeloj tehnici, bez kasnijih provlačenja kroz filtere, čime je autor želio izraziti svoju posvetu vizualnom identitetu splitskog filma koji se 60-ih i 70-ih njegovao u Kino klubu Split.

278315654 10159134954814032 2928338572349901676 n

{gallery}teatrin/2022_slavuj{/gallery} 

Scroll to Top