Susret s autorom – Stanko Karaman

Družili smo se proteklog tjedna u Teatrinu Gradske knjižnice Solin sa Stankom Karamanom, autorom triju monografija posvećenih Splitu i Dalmaciji. Radi se o monografijama „Od kolijevke do Hajduka“, ”Mate Mišo Kovač – Dalmacijo, pismo stara“ i „Splite grade, ja te volim“.
 
O monografijama, njihovom sadržaju, kako su nastale i o nizu drugih zanimljivosti vezanih uz njegov život i rad s autorom je razgovarao dr. sc. Ilija Protuđer, prof. Vratio se tako Stanko u svoje rane godine rada, u godine kada su nastajale fotografije sadržane u ove tri monografije, prisjetio se raznih zanimljivih situacija iz kojih su fotografije nastale te je objasnio kako se na izdavanje ovih triju monografija odlučio iz ljubavi prema Splitu i Dalmaciji kako bi one ostale kao svjedok jednog vremena budućim generacijama.
 
Stanko Karaman rođen je 1943. u Splitu kojemu je ostao vjeran cijeli svoj život te je čitavi svoj radni vijek proveo kao fotoreporter, surađujući s brojnim hrvatskim medijskim kućama. Njegovo područje snimanja najčešće su bili Dalmacija, sport i estrada i upravo ta tri područja su i zastupljena u njegovim monografijama. Često je šetao po škrtoj i gruboj Dalmatinskoj zagori koja ostavlja vidljive posljedice na licima sjajno portretiranih staraca, starica, težaka, ribara… ali nisu mu mogli promaknuti ni hedonistički prizori na moru i na kraju – sve to pronaći ćete na njegovim fotografijama – od života u sirotinjskim straćarama usred grada do raskošnih svjetala Splitskog festivala ili splitskih nogometnih i košarkaških pozornica.
 
{gallery}teatrin/2022_karaman{/gallery}
Scroll to Top