Slavne žene u Teatrinu GKS

Gradska knjižnica Solin, kao jedan od partnera, bila je domaćin završne prezentacije školskog projekta OŠ Vjekoslava Paraća „Slavne žene“ koji je realiziran uz financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Projekt je trajao cijelu školsku godinu, u njemu je sudjelovalo preko 300 učenika i 20 učitelja i stručnih suradnika, a provedeno je 50 aktivnosti uključujući kreativne i edukativne radionice, izložbe, istraživanja i prezentacije, dramske izvedbe, turnire, gostovanja, terensku nastavu i još mnogo toga.

Kroz projektne aktivnosti učenici su imali priliku bolje se upoznati sa životima i djelima slavnih žena s ciljem osvještavanja rodne ravnopravnosti, prevladavanja stereotipa o ženama, jačanja samopouzdanja djevojčica kao i razvoja kreativnosti, novih kompetencija i vještina.

Dio onoga što su obrađivali tijekom godine učenici su prezentirali na popratnoj izložbi smještenoj u foajeu Teatrina Gradske knjižnice Solin te na završnoj prezentaciji projekta. Publika okupljena u Teatrinu na završnoj prezentaciji tako je upoznata s nekima od najznačajnijih hrvatskih žena kroz povijest, a naglasak je bio na Dragojli Jarnević. Dragojla je živjela u 19. stoljeću, bila je ilirka, književnica i pionirka ženske emancipacije u Hrvatskoj, izvela je prvi alpinistički uspon u Hrvatskoj u stijeni Okić u Samoborskom gorju, a prema stavovima iznesenima u njenom „Dnevniku“ svakako je bila žena daleko ispred svog vremena.

Nakon prezentacije o Pravima žena i Dragojli Jarnević, učenice su kroz monologe predstavile i četiri značajne hrvatske književnice, uz spomenutu Dragojlu, predstavile su nam se i Marija Jurić Zagorka, Ivana Brlić Mažuranić te Vesna Parun.

Na kraju su učiteljica glazbenog, Đurđica Kalebić, stručna suradnica knjižničarka, Nada Topić i pedagoginja, Josipa Vukman okupljene kratko provele kroz brojne aktivnosti odrađene u sklopu projekta, a posebne zahvale svima koji su sudjelovali u njegovoj realizaciji uputio je ravnatelj Đuro Baloević.

Scroll to Top