Škola na kraju šume

Ovogodišnje izdanje Noći knjige zaokružili smo predstavljanjem 31. naslova iz našeg nakladničkog niza Bibliotheca Salonitana, strip knjige „Škola na kraju šume“ Tina Listeša.

Knjigu su predstavili njezin urednik, ravnatelj GK Solin i moderator večeri, Ivan Peroš, potom ravnateljica GK Kaštela, Renata Dobrić, akademski slikar i crtač stripova, Vinko Barić te sam autor.

Ivan je iznio nekoliko tehnikalija o stripu kazavši kako je riječ o 7 kratkih stripova, odnosno, 7 epizoda koje prate dogodovštine učenika koji su zapravo životinje koje žive u šumi. Strip tematizira školske šale i dogodovštine koje su bez obzira na promjene sustava, reformi i načina školovanja zapravo univerzalne i u svakom školskom sustavu slične.

Renata Dobrić kazala je sljedeće: “Stripove sam s guštom čitala u djetinjstvu, ali ih sad rijetko čitam jer pored brojnih knjiga koje želim pročitati, za stripove, na žalost, nemam dovoljno vremena. Tinov strip album o školi u šumi me oduševio, i tekstom i ilustracijama, i cijelom zanimljivom, vrckavom, šaljivom pričom, koja će djecu potaknuti na čitanje ovog stripa, a potom će krenuti u čitanje ostalih stripova i knjiga”.

Vinko Barić istaknuo je kako mu se čini da se Tin nadahnjuje francuskom školom stripa, ali ima i neki svoj poseban pečat u crtačkom izričaju.

Sam autor zahvalio se svima koji su pomogli da strip ugleda svjetlo dana te nam je otkrio kako mu ideja za nove stripove uopće ne nedostaje, ono čega nema dovoljno je slobodno vrijeme koje bi utrošio na realizaciju novih uradaka.

Mi se nadamo kako će pronaći dovoljno slobodnog vremena za neke nove strip priče, a do sljedećeg njegovog izdanja „Školu na kraju šume“ možete posuditi u našoj Knjižnici, ili još bolje, kupiti primjerak kojeg ćete pokloniti nekom djetetu ili ga jednostavno dodati u svoju kućnu biblioteku.

Scroll to Top