”Šenoa i Slava” u Teatrinu

Bili su u braku samo 13 godina, Slava je ostala udovica s troje male djece u svojoj 31. godini života. Nikada se nije preudala, umrla je 1944. i cijeli je život posvetila čuvanju uspomene na svog muža.
 
Slava pl. Ištvanić i August Šenoa upoznali su se 31. siječnja 1867. na balu u Velikoj Gorici u svratištu „Biela ruža“, a vjenčali su se 1868. u Velikoj Gorici. U svom kratkom braku od svega 13 godina, do Augustove prerane smrti, Slava i August imali su šestero djece.
 
Mia Krajcar u ulozi Slave i Amar Bukvić u ulozi Šenoe donijeli su na pozornicu Teatrina Gradske knjižnice Solin zaboravljenu priču o velikoj ljubavi, priču prepunu emocija, tuge, ali i radosti zbog trenutaka koji će zauvijek ostati. Bila je to jedna od onih predstava u kojoj gledatelj dobije priliku upoznati poznatu osobu kroz njegovu intimu i onu stranu biografskih podataka na koje malo tko inače obraća pažnju.
 
Radnja predstave “Šenoa i Slava – priča o sastanku i rastanku!” u vlastitoj produkciji Gradskog kazališta Scena „Gorica“ odvija se 5 dana nakon Augustove smrti, 18. prosinca 1881., u stanu Augusta i Slave Šenoe u Zagrebu, u Mesničkoj 36. Slava priprema i pakira stvari za selidbu, mora odlučiti što će od njegovih stvari i zajedničkih uspomena ponijeti u neizvjesnu budućnost. August je gleda, pomaže i odmaže. U tom makabričnom posljednjem tangu prisjećaju se sreće prvog susreta, zaručničkih pisama, putovanja u Italiju, ali i razočaranja, financijskih problema, političkih protivnika i prerane smrti svojih sinova.
 
Predstava otvara bolna pitanja koja se svi bojimo postaviti sami sebi: Jesmo li ikad zapravo spremni za „konačni“ rastanak? Bojimo li se toliko rastanka da nas je strah živjeti?
 
 
Scroll to Top