Putovali smo u Međuzemlje

Jednoga dana on je jednostavno odlučio – „Krećem na put“ – i to ne bilo kakav put – „putovat ću iz Varaždina do Novog Zelanda autostopom“. Tu odluku donio je Tomica Kristić koji je 2015.g. s tisuću i pol eura u džepu krenuo na putovanje života. Trajalo je to putovanje gotovo 4 godine, prešao je Tomica 40 000 kilometara, prošao je kroz 25 država na 3 kontinenata i to gotovo sve autostopom. Svoje putovanje završio je na Novom Zelandu, njega je propješačio, a s Novog Zelanda se vratio kući s tisuću i pol eura u džepu i prstenom na ruci.
 
Na svom je putu Tomica doživljavao razne uspone i padove, upoznao je ljude, zemlje, običaje i doživio brojne anegdote. Radio je kao stažist u Bollywoodu, radio je u školi i podučavao djecu engleski, pješačio je po Himalaji, stopirao kroz nekoliko tisuća kilometara veliku pustinju u Omanu, živio s budističkim monasima u Indiji… i na tom je putovanju upoznao i svoju sadašnju suprugu, Vijetnamku Lucy, njih je sudbina spojila u Indiji, a kasniji ponovni susreti rezultirali su i vjenčanjem. Svoje doživljaje i iskustva stečena na putovanju odlučio je pretočiti u knjigu, i to ne jednu već tri, a prvu od njih nazvanu “Putovanje u Međuzemlje” prezentirao je kroz multimedijalno predavanje u našoj Knjižnici.
 
U knjizi Tomica opisuje svojih prvih 14 mjeseci putovanja, knjiga započinje u Iranu, a završava u Vijetnamu u kojeg se kasnije ponovno vratio i koji je sada uz Varaždin njemu i njegovoj Lucy drugi dom. Put od Vijetnama do Novog Zelanda Tomica će opisati u preostale dvije knjige koje su još u nastajanju, a kratkim uvidom u prvi dio njegove trilogije uvjerio nas je kako uistinu čitajući njegov putopis puno možemo naučiti o običajima i kulturama drugih naroda.

245344822 10158830190459032 4623211804507854147 n
 {gallery}teatrin/2021_medjuzemlje{/gallery}
Scroll to Top