Predstavljena slikovnica ”Svjetlo Lucijinih očiju”

U petak, 10. prosinca 2021. godine, u Teatrinu Gradske knjižnice Solin predstavljen je novi naslov nakladničkog niza Bibliotheca Salonitana Gradske knjižnice Solin. Radi se o slikovnici ”Svjetlo Lucijinih očiju” autora Jure Benzona, koju je ilustrirala slikarica Lili Gluić.

 
Autor slikovnice na vrlo lijep i djeci prilagođen način priča o svetoj Luciji iz Sirakuze, njenom životu, blagosti i dobročinstvima koja je činila u ime Isusa, ali priča i o njenoj vjernosti Isusu Kristu u doba kada je bilo zabranjeno biti kršćanin te o njenoj spremnosti da svoj život da za Isusa.
 
O slikovnici i njenoj književnoj vrijednosti govorila je Sandra Burić Matas, mag. edu. hrv. jezika i filozofije, dok je o teološkom aspektu priče govorila Ana Peroš, dipl. theol.
 
Ilustratorica Lili Gluić je prigodom svog obraćanja publici kazala kako je uistinu uživala ilustrirati ovu priču dok je sam autor zahvalio svima koji su ga podržali na putu od nastanka priče do njenog objavljivanja.
 
Priča je zapravo napisana na nagovor Udruge don Frane Bulić iz Vranjica još 2019. godine, ali je formu slikovnice zadobila zahvaljujući Gradskoj knjižnici Solin, odnosno djelatnicima i ravnatelju Ivanu Perošu koji su prepoznali njenu vrijednost i odlučili je objaviti u obliku slikovnice.
 
Tako je ravnatelj Ivan Peroš, koji se ovom prigodom našao i u ulozi moderatora, najavio mogućnost izdavanja nekih novih slikovnica koje bi se bavile životom solinskih svetaca i zaštitnika, jer je do sada u nakladi knjižnice već izdana ”Priča o sv. Anastaziju”, a nakon svete Lucije na red će sigurno doći i drugi solinski zaštitnici poput npr. sv. Martina.
 
Za glazbeni dio programa, također prigodni, zadužen je bio Ivan Bošnjak, profesor glazbe, ”super talent” i prijatelj Knjižnice.
 
Na kraju napominjemo kako je slikovnicu moguće kupiti u Gradskoj knjižnici Solin po promotivnoj cijeni od 60 kn – savršen božićni dar za djecu koja vole čitati ali i za one koji će to tek zavoljeti, možda zahvaljujući upravo ovoj slikovnici.
 
IMG 7651
 
{gallery}teatrin/2021_lucija_promocija{/gallery}
Scroll to Top