Predstavljena knjiga „Misli“ Duje Bašića

Autor je Dujo Bašić i ovaj svijet je napustio prije više od 50 godina, ali njegove „misli“ koje je nesebično dijelio sa svojim bližnjima ostat će zabilježene za buduće generacije jer su ukoričene u knjigu „Misli“, knjigu Dujinih izreka, aforizama i sabranih misli. Knjiga „Misli“ svjetlo dana ugledala je u Zagrebu, gradu u kojem je Dujo nakon ranog odlaska iz svog rodnog Prugova pronašao dom, a za njeno izdavanje zaslužna su njegova djeca kojima je želja i vodilja pri objavljivanju knjige bila očevu ostavštinu zabilježiti i sačuvati od zaborava.

Vrijednost Dujinih misli, izreka i aforizama prepoznali su i u Udruzi hrvatskih aforista i humorista u čijoj je nakladi knjiga i objavljena. Knjigu je priredio Miroslav Vukmanić, a prikupljanjem Dujinih „misli“ najviše se bavio njegov sin Milan koji je uz predsjednika UHAH-a, Mladena Vukovića i tajnika UHAH-a, Zlatka Tomića, knjigu predstavio u Teatrinu Gradske knjižnice Solin dovevši tako očeve izreke natrag u njegov rodni kraj.

Vuković je na početku svog osvrta naglasio kako je aforizam u Hrvatskoj uistinu jaka književna forma i ima dugu povijest, ali je oduvijek teško nalazio prostor za objavljivanje što je bio i razlog osnivanja Udruge hrvatskih aforista i humorista. Oni kao Udruga prepoznali su vrijednost Bašićeve ostavštine jer njegovi su aforizmi aktualni i u današnje vrijeme zahvaljujući činjenici da se autor držao istine i moralne vertikale.

Zlatko Tomić je istaknuo kako je Bašićeva misija imala i ima jednu trajnu vrijednost koja se posebno očituje u njegovim antiratnim porukama, jer on je bio čovjek rođen u jednom vremenu za sva vremena.

Sin Milan s nostalgijom se prisjetio svog odrastanja uz oca i njegovih mudrosti kojima ih je svakodnevno zasipao te se posebno prisjetio razdoblja u kojem je na pisaćoj mašini pretipkavao očev rukopis. Milan je također komentirao kako je činjenica da je knjiga „Misli“ doživjela već drugo izdanje samo potvrda da su „misli“ njegovog oca uistinu vrijedne, ne samo Dujinoj obitelji, nego i svima ostalima.

Scroll to Top