Predstavljen roman Konformist Josipa Budiše

Sinoć je u Teatrinu Gradske knjižnice Solin predstavljena nova, četvrta knjiga Josipa Budiše Konformist. Knjigu su uz autora predstavili Mladen Vuković, Mladen Domazet, Nedjeljko Marinov, Saša Ljubičić i Ljiljana Skataretiko.

Konformist je treći Budišin roman u kojem dominira glavni lik Duško, inteligentna i prilagodljiva osoba koja mnogo toga zna, može i uspijeva, upravo zbog toga što misli unaprijed, piše književni kritičar Velimir Karabuva…

Pored glavnog lika, autora zanimaju i život i događaji drugih junaka, preko kojih se oslikavaju određene socijalne grupe, njihov status, karakterne crte i njihov način života. Konformist je društveni roman i roman ličnosti u isti mah, a ima u sebi i elemente obiteljskog romana. To je istovremeno i roman mentaliteta određene sredine u kojoj junaci žive i rade, ali i svijet ljudskih vrlina, slabosti i padova.

Autor uspješno plete fabulu, vodi radnju, oživljava epizode. Jezik mu je prilagođen intelektualnim i emocionalnim karakteristikama likova; oni govore svojim načinom u skladu sa svojim mislima i osjećajima; nemaju razvijenu bujnu maštu, ali ostavljaju jak dojam, jer rječitost nadoknađuju jezgrovitošću.

Budiša iz svojih likova izvlači ono bitno; ističe osnovnu okosnicu radnje i tako nagovještava nemirne scene, prepuštajući čitateljima da prosuđuju sve te čovjekove nemire, nesporazume ili obračune. Autor je ovu priču oplemenio s dramskim scenama, vrsnim dijalogom i mudrim Bepovim zapitkivanjem, pa se uz dobru volju i zaljubljenost u filmsku i dramsku umjetnost, može od nje uraditi i dobar scenarij i dobar dramski tekst ”glembajevskog” žanra, napisao je Karabuva.

konformist 18 1

konformist 18 2

konformist 18 3

konformist 18 4

konformist 18 5

konformist 18 8

 konformist 18 9

konformist 18 11

konformist 18 12

Scroll to Top