Predstavljena knjiga ”CJEPIVO: DA ILI NE?” don Josipa Mužića

U srijedu, 9. ožujka 2022. u Teatrinu Gradske knjižnice Solin predstavljena je knjiga „Cjepivo: da ili ne? : moralno rasuđivanje u vrijeme korone“ redovitog profesora na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu dr. sc. don Josipa Mužića. Knjigu su predstavili dr. sc. Snježana Rađa i sam autor, a predstavljanje je u ime Gradske knjižnice Solin moderirao Jurica Benzon.
 
Dvije godine traje covid-priča u cijelom svijetu. Mjere, izolacije, pritisci na cijepljenje, ekonomska kriza, nezaposlenost, inflacija – dok su neki istodobno višestruko uvećali svoje bogatstvo – i sve oko koronavirusa u glavnostrujaškim medijima mogli smo pratiti isključivo s jedne strane, iz jednog ugla gledanja. Situacija je toliko zaglušujuća da se glas trijezne i nepristrane znanosti više ne može čuti – izjavljuje bivši potpredsjednik Pfizera dr. Mike Yeadon. Don Josip Mužić kroz svoju knjigu „Cjepivo – da ili ne?“- nakladnika Kyrios iz Splita, progovara i s druge strane. Nadajmo se da ovaj i druge, njemu slične glasove, neće zaglušiti topovi s Dnjepra.
 
Prvi dio knjige pod nazivom „Cjepiva i pobačaj“ govori o proizvodnji i primjeni cjepiva okaljanih pobačajem, crkvenim uvjetima za primanje spornih cjepiva, o otežavajućim okolnostima protukovidnih cjepiva povezanih s ljudskim stanicama te moralnim posljedicama (ne)cijepljenja.
 
Drugi dio „Sloboda i odgovornost“ se bavi slobodom mišljenja i slobodom izbora pojedinca pri odlučivanju o cijepljenju te mogućoj grješnosti cijepljenja.
 
Treći dio „Odbijanje cijepljenja“ govori o nastalom nepovjerenju u vladajuće, stigmatizaciji i diskriminaciji necijepljenih te potrebi da pojedinac odluku o (ne)cijepljenju donese slobodno, bez straha i prisile na kompromis s kulturom smrti radi vlastitog zdravlja.
 
Knjiga je opremljena prilozima i bibliografijom.
 
Budući da je don Josip rođenjem Solinjanin, knjiga je uvrštena u Zavičajnu zbirku Gradske knjižnice Solin – Salonitana, a možete je posuditi u našoj knjižnici.
Ukoliko niste bili u mogućnosti doći na predstavljanje knjige, uskoro ćete ga moći pogledati na YouTube kanalu Gradske knjižnice Solin.
 
tekst: Jurica Benzon
fotografije: Jakov Teklić
 
IMG 0575
 
{gallery}teatrin/2022_cjepivo_Muzic{/gallery}
Scroll to Top