Predstavljena knjiga „Biciklom oko svijeta 1991.–1995.: Za mir u Hrvatskoj”

Iako je knjiga Ante Tokića “Biciklom oko svijeta 1991. – 1995.: Za mir u Hrvatskoj” izdana još 2007. svoje prvo predstavljanje u njegovom rodnom Solinu doživjela je 5. listopada 2023. i to u Teatrinu Gradske knjižnice Solin. S Antom je na predstavljanju razgovarala i postavljala mu pitanja Nada Topić, a dok se on prisjećao, publika je uvid u njegovo putovanje mogla dobiti i slajdovima fotografija kao i razgledavajući memorabilije izložene u foajeu Teatrina.

Razlog zbog čega je knjiga predstavljena tek sada možda leži u činjenici da se autor nedugo nakon svog petogodišnjeg biciklističkog putovanja po svijetu sa suprugom Ann skrasio u Kanadi. Možda je i dobro što se na predstavljanje čekalo ovoliko godina, jer ova će knjiga dugo ostati kao podsjetnik jednog vremena kojeg se neki od nas dobro sjećaju, nekima je u magli, a neki se još nisu bili ni rodili… ostat će kao podsjetnik na vrijeme Domovinskog rata i na brojne načine na koje su se naši ljudi diljem svijeta borili za mir u Hrvatskoj.

Ante je na svoje putovanje krenuo u sam osvit Domovinskog rata: balvani po hrvatskim cestama već su počeli nicati, a on je među zadnjima uspio proći kroz njih, bio je to ožujak 1991… u Hrvatsku se vratio u studenom 1995. Putujući zemaljskom kuglom Ante je u svakoj državi u kojoj se našao tražio medijske kuće i pričao i pričao o Hrvatskoj, o njezinoj borbi za neovisnost, o njezinim braniteljima i tražio potporu čitavog svijeta za mir u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini.

Ako nikada niste držali ovu knjigu u rukama možda je upravo sada pravo vrijeme jer, osim što ćete se vratiti tridesetak godina unatrag, upoznat ćete i prekrasne predjele svijeta i predivne ljude, a upoznat ćete i njenog autora, Antu Tokića.

Scroll to Top