Predstavljanje knjige “Morpho Amathonte”

Predstavljanje knjige “Morpho Amathonte” autorice Nade Topić održat će se u petak, 5. studenog u 19 sati u Teatrinu Gradske knjižnice Solin. O romanu će govoriti autorica Nada Topić i urednica Marija Bošnjak. U glazbenom dijelu programa sudjeluju Marija Grubić (klarinet) i Gorana Grubić (flauta). Pridružite nam se!

O knjizi: Morpho amathonte naziv je rijetke vrste plavog leptira koji u romanu Nade Topić postaje simbolom intimne potrage i kontemplacije. Osobne priče likova ispisane živim poetskim jezikom nadopunjuju se i isprepliću čineći kompleksnu cjelinu koja zrcali suvremeni trenutak obilježen migracijama, multikulturalnošću, ali i vidljivim i nevidljivim nasiljem.

Radnja romana započinje u malenom pariškom lokalu koji vode Jean i njegova majka Yordana, koja ima neobičnu vještinu namještanja slomljenih i iščašenih kostiju. Njihov dom otvoren je ljudima s margine, a posebno djevojkama koje se nose s fizičkim i psihičkim traumama i koje tu pronalaze privremeno utočište. Jedna od njih je Irena, djevojka s tetovažom plavog leptira na leđima u potrazi za svojom starijom sestrom čija je posljednja poznata adresa upravo Yordanin stan. Svakodnevni posjetitelj lokala je i njihov susjed Simon, starac čiji um polako nagriza demencija i koji je od oca naslijedio veliku zbirku leptira. U toj kolekciji samo je jedno prazno mjesto ispod kojeg je ceduljica s natpisom Morpho amathonte.

Slojevit i potresan, Morpho amathonte ne bježi od surovosti života, traumatičnih iskustava i trenutaka u kojima se identitet čini krhkim poput leptirovih krila, ali istodobno donosi i snažnu, oslobađajuću priču o preživljavanju i suosjećanju.

Objavila je zbirke pjesama “Svetac u trajektnoj luci” (2005.), “Meteorologija tijela” (2015.), “Bezbroj i druge jednine” (2017.), “Otac” (2019.), “Sestra” (2020.), slikovnicu za djecu “Kako se rodila roda (2008.), zbirku kratkih priča “Male stvari” (2016.), znanstvenu monografiju “Knjižara Morpurgo u Splitu (1860. – 1947.) i razvoj kulture čitanja” (Naklada Ljevak, 2017.) te roman “Morpho amathonte” (V.B.Z., 2020.).

Scroll to Top