Predstavljanje dvaju romana dr. Zdenke Čorkalo „Betty iz Rijeke“ i „Druga orahova ljuska“

U Teatrinu Gradske knjižnice Solin u utorak, 31. svibnja u 19:30 h bit će upriličeno predstavljanje dvaju romana Zdenke Čorkalo, „Betty iz Rijeke“ i „Druga orahova ljuska“.
 
Knjige će uz autoricu predstaviti Mladen Vuković i Ante Nadomir Tadić Šutra, moderatorica je Jasminka Perić, a u glazbenom programu sudjeluje Špiro Boban uz klavirsku pratnju Rozarije Samodol.
 
O autorici:
 
Zdenka Čorkalo, umirovljena splitska liječnica, anesteziologinja s diplomom riječkog Medicinskog fakulteta široj je javnosti poznata i po svojem spisateljskom radu. Autorica je desetak knjiga, romana i zbirki proze o Domovinskom ratu u kojem je s kolegama u sanitetu spašavala ranjenike prateći ih od prvih crta bojišnice, i djelujući u osam ratnih bolnica u Hrvatskoj i BiH. Ti su njezini esejistički zapisi zapravo sjećanja na događaje i ljude, uvijek stradalnike, u okolnostima rata.
 
O romanima:
 
Roman „Betty iz Rijeke“ najnovije je djelo Zdenke Čorkalo, glavni lik romana je ljudska dobrota te se radi o romanu autobiografskog karaktera koji je ispleten od niza gotovo samostalnih priča. Motiviran je dobrotom jedne starice, stanodavke, u čijem stanu u potkrovlju jedne riječke zgrade živi u vrijeme burnih događaja tijekom hrvatskoga proljeća studentica Medicinskoga fakulteta. Studentski život okvir je u kojem se, bez obzira na zbilju, nižu događaji prožeti dobrotom, a Betty je sudionik, svjedok ili pripovjedač nizanja te dobrote. Paralelno s događajima iz studentskoga života autorica gradi i drugu radnju iz aktualne sadašnjosti, motivirane od događaja i posljedica Domovinskoga rata pa sve do pandemije koronavirusa.
 
Roman „Druga orahova ljuska“ priča je o tri naraštaja na jednom našem otoku i obali, a povezuje i sudbinu ljudi iseljene Hrvatske.
 
Oba romana izdana su u nakladi imotskog ogranka Matice hrvatske.
 
ULAZ SLOBODAN
 
corkalo plakat
Scroll to Top