Predstava “Dobrodošli u Ameriku (Obitelj svjetla)” oduševila publiku

Disfunkcionalne obitelji i odrastanje u njima – teško je to, bolno i često pogubno, djeca koja odrastaju u takvim obiteljima ožiljke nose čitavi život. Hoće li se i na koji način izboriti i živjeti normalan život ovisi i o okolini i o snazi svake pojedine osobe, neke od njih iz takve priče iziđu jaki i snažni, a neki tako krhki da bi ih i najmanji povjetarac mogao slomiti. Mnogi od njih traže i pronalaze različite načine kako se izboriti s ožiljcima prošlosti, a jedan od načina je i pisanje o svom životu, jer izgovorene i sa svijetom podijeljene riječi znaju imati snažnu moć katarze.
 
Svoju katarzu kroz pisanje o svom životu traži i švedska spisateljica Linda Boström Knausgård. Jedna od njenih takvih knjiga je djelo „Dobrodošli u Ameriku” („Välkommen till Amerika”) koja je nominirana za prestižnu književnu nagradu August, a koja je poslužila kao predložak za istoimenu predstavu mlade splitske glumice Slavene Verić.
 
Ovaj autorski, dramski projekt na sceni se realizira u kombinaciji s teatrom sjena, a nastao je kao produkcija Umjetničke akademije u Splitu, pri Odjelu za kazališnu umjetnost, smjer Gluma, pod mentorstvom izv. prof. Brune Bebić. Projekt sada djeluje u koprodukciji kazališne družine “Ritam igre” te je predstavljen i solinskoj publici na daskama Teatrina Gradske knjižnice Solin.
 
Predstava se bavi portretiranjem maštovite djevojčice koja se uslijed obiteljske traume povlači u svoj vlastiti svijet i razotkriva defragmentaciju svoje obitelji i koja pokušavajući pobjeći od snage svojih misli, bježi u tišinu, a njena šutnja predstavlja borbu protiv odrastanja, otpor u kojem nalazi mir. Koliko vjerno i uspješno je Slavena u svojoj izvedbi uspjela prenijeti svu bol, patnju, ali i snagu djevojčice Ellen najbolje je potvrdila publika nagradivši mladu glumicu dugotrajnim i gromoglasnim pljeskom.
 
REŽIJA, DRAMATIZACIJA, IZVEDBA: Slavena Verić
PRODUKCIJA: UMAS, Kazališna družina Ritam Igre
PO ROMANU „Dobrodošli u Ameriku”
SPISATELJICA ROMANA: Linda Boström Knausgård
NASLOV IZVORNIKA: „Välkommen till Amerika”
PREVODITELJ: Mišo Grundler; Naklada Ljevak
MENTORICA: izv. prof. Bruna Bebić
SURADNICA ZA LUTKE: Nina Vidan
DIZAJN SVJETLA: Damir Dolina
STRUČNA SURADNICA: Andrea Čvrljak
 
283874274 10159226242144032 2985411208694519896 n
 
{gallery}teatrin/2022_slavena{/gallery}
Scroll to Top