Otvorena izložba ”Žene u Svjetlu” Karin Grenc

U Teatrinu Gradske knjižnice Solin otvorena je izložba „Žene u Svjetlu” splitske umjetnice, Karin Grenc. Izložba će biti postavljena za vrijeme trajanja Mjeseca hrvatske knjige, odnosno do 15. studenog, a može se razgledati svakog radnog dana od 8 do 20 sati, te subotom od 8 do 13 sati.
 
Izložbu je otvorio Jurica Benzon koji je o izložbi i radovima Karin Grenc kazao sljedeće:
 
„Sveto pismo započinje stvaranjem neba i zemlje, a završava novim nebom i novom zemljom.
 
Povijest ljudskog spasenja započinje drvom – drvom spoznaje dobra i zla u Edenskom vrtu – pred kojim je čovječanstvo palo, a vrhunac doživljava na drvu križa na kojem je umro Sin Božji za grijehe svega svijeta.
 
Sv. Ivan Krstitelj upozorava: Svako stablo koje ne donosi dobroga roda, siječe se i u oganj baca.
 
Isus u Evanđeljima u više navrata govori kako dobro stablo ne može donijeti zlih plodova, niti nevaljalo stablo dobrih plodova, odnosno svakog čovjeka prispodobljuje sa stablom koje se prepoznaje po svojim plodovima.
 
Kakvo je Karin stablo, barem što se likovnog izričaja tiče, pokazuje njezin opus, čiji veoma mali dio možemo pogledati večeras i idućih dana u Teatrinu GKS.
 
Drvo je simbol i svjetla i topline. Prilikom izgaranja na ognjištu drvo daje toplinu i svjetlost, a dim se uzdiže prema nebu. Žene: majke, sestre i kćeri, kako u biološkom tako i u duhovnom smislu, kroz čitavu povijest su poimane kao čuvarice ognjišta – čuvarice svjetla i topline, čuvarice života.
 
Žene u Svjetlu, koje večeras možemo vidjeti kroz svjetlo Karininih očiju, čitavim svojim bićem i životom rađale su dobrim plodovima, služeći u poniznosti i ljubavi Bogu i bližnjima i izgarajući kadom te ljubavi izdigle su se na nebo, na čast oltara, pred prijestolje Božje, odakle nas zagovaraju i pozivaju da nasljedujemo njihove plodove, njihovo svjetlo.”
 
Sama autorica zahvalila se svima koji su došli na otvorenje i tako podržali nju i njezin rad i dali joj dodatni poticaj za daljnje stvaranje. Zahvalila je i Gradskoj knjižnici Solin zbog ukazanog povjerenja i zbog činjenice što su dali prostora sakralnoj umjetnosti koja već neko vrijeme ne prolazi baš najbolje galerijskim prostorima. Zahvalila se i svojim tetama koje su na poseban način utkane u izložena djela, to su njene svakodnevne Žene u Svjetlu, a Žene u Svjetlu prikazane na izloženim radovima su njena životna inspiracija, to su svetice i junakinje čiji životi bi nam uistinu trebali biti osvijetljeni smjerokaz kako bi trebalo živjeti, njih slika zbog njihove dobrote i velikih djela koje su činile za života i ovo je njezin način iskazivanja zahvalnosti i ovim velikim ženama i zahvalnosti Bogu.
 
{gallery}teatrin/2022_karin{/gallery}
Scroll to Top