Otvorena izložba “Treptaji” Eve Meštrović

U Teatrinu GK Solin otvorena je izložba “Treptaji” mlade splitske umjetnice Eve Meštrović. Eva se na ovoj izložbi predstavlja ciklusom apstraktnih likovnih formi te ciklusom neorenesansnih figuracija u prikazivanju muških i ženskih figura. Potonja djela nastala su u tehnici ulja na platnu, dok apstrakcije umjetnica izrađuje u kombiniranoj tehnici na lesonitu, a pritom kao slikarski materijal prevladavaju zlatni listići.
 
Na otvaranju izložbe o Evi i njenim djelima govorila je Vanda Franičević, autorica predgovora kataloga koja je između ostalog istaknula: “Slikajući pod utjecajem različitih kultura i učenja, te komunikacijskih medija, Eva Meštrović u svojoj poetici iskazuje duhovnost misaonih bića zaokupljenih vlastitim podrijetlom ili u nostalgiji za prostorom odrastanja, prostorom zavičaja za koji su kao pojedinac i pojedinka svojim djetinjstvom i odrastanjem vezani… Umjetnost Eve Meštrović upečatljive je estetike i djeluje osnažujuće na promatrača. Njen metafizički dojam pruža umirenje nemirne duše.”
 
U ime Gradske knjižnice Solin okupljenima se obratio njen ravnatelj Ivan Peroš, zahvalivši mladoj umjetnici što je izabrala Teatrin kao mjesto svoje četvrte samostalne izložbe, jer kazao je: “Jednom kada bude svjetski poznata mi u Knjižnici ćemo se moći hvaliti kako smo je među prvima prepoznali i dali joj prostor i vrijeme”.
 
Sama autorica zahvalila je svima koji su došli na otvorenje i tako joj dali dodatni poticaj za njeno umjetničko stvaralaštvo, zahvalila je Vandi Franičević te posebno Knjižnici i njenom ravnatelju što su joj omogućili prvu samostalnu izložbu u Solinu.
 
Izložba će se može razgledati do 13. listopada, a za kraj osvrta prenosimo vam misao ove mlade i zanimljive umjetnice:
 
Nema toga što nije život. Svaka pora, svaki čovjekov korak, misao, zov, svaki kamen, vlat travke, val, paučina, morska pjena…, pa čak i naizgled mrtav materijal. Nema točke koja nema života ili ne traži život. Traganje za umjetnošću traganje je za životom. Stoga je umjetnost za mene čudesan dodir života koji slobodnu imaginaciju pretvara u zbilju.

302580555 10159351656579032 2128922316811007278 n

{gallery}teatrin/2022_treptaji{/gallery}

Scroll to Top