Otvorena izložba karikatura “Alojzije Stepinac u slici i riječi“

Izložba karikatura “Alojzije Stepinac u slici i riječi – utjecaj komunističke propagande na stvaranje negativne slike o zagrebačkom nadbiskupu” otvorena je u Teatrinu Gradske knjižnice Solin. Organizatori i suorganizatori ove manifestacije su Družba braće Hrvatskog Zmaja – Zmajski stol u Osijeku i Zmajski stol u Splitu, potom Ogranak Matice hrvatske u Osijeku, Ogranak Matice hrvatske u Splitu, Hrvatska udruga Benedikt, HKD Napredak Split, Povijesna postrojba „Kliški uskoci“ i Gradska knjižnica Solin kao domaćin, a pokrovitelj je Splitsko-dalmatinska županija.

Riječ je o karikaturama koje su objavljivane u časopisima: beogradski Jež, zagrebački Kerempuh i sarajevski Dobri Pastir i to za vrijeme progona i nakon smrti kardinala blaženog Stepinca.

Samom otvorenju izložbe prethodio je bogat program: predavanje, film, stihovi za Blaženika, a sve u duhu korizmenog vremena.

Nakon pozdravnih riječi ravnatelja GK Solin, Ivana Peroša, potom dogradonačelnika Solina, Ivice Rakušića te predstavnika županije, Tomislava Đonlića, prof. dr. Mladenko Domazet, redoviti profesor Filozofskog fakulteta, Sveučilišta u Splitu, održao je predavanje na kojem je objasnio kao je izgledalo montirano suđenje kardinalu Stepincu. Prof. Domazet je istaknuo kako je suđenje trajalo 7 dana, a obrana kardinala Stepinca od toga je dobila samo jedno popodne za iznošenje obrane. Danas su svi demanti optužbi na račun Stepinca dostupni u državnom arhivu te je dio tih dokumenata prikazan i na ovoj izložbi.

Uz izložbu je prikazan film u originalnoj verziji iz tog vremena o suđenju i „krivici“ kardinala Stepinca i „njegovih suradnika“.

“Ovaj film je plod komunističke propagande kojom su nastojali opravdati presudu, odnosno, osudu donesenu na osnovi zlouporabe političke moći i političkog sustava države koja u to vrijeme nije priznavala trodiobu vlasti niti je, bez obzira na formalne ustavnopravne proklamacije, poštivala temeljna načela pravne države i vladavine prava” – kratko je komentirao dr. Domazet prikazani film.

Sama izložba po mnogo čemu je drugačija od većine izložbi, kao što je kazao mons. prof.dr. Vladimir Dugalić, jedan od autora izložbe “Ona prikazuje kakvim se lažima služio ondašnji režim da bi okaljao sveti lik bl. Stepinca. Nažalost mnoge te laži i dan danas se ponavljaju, te je stoga velika važnost ove izložbe i u tome, da osim neistina o Blaženiku prikazuje i preslike originalnih dokumenata koji pokazuju istinitu sliku kardinala Stepinca, borca za pravo i dostojanstvo svakog čovjeka”.

Stihove posvećene kardinalu ovom su prigodom krasnoslovili Marija Grgić i Jure Benzon.

Izložba se može razgledati do 18. ožujka.

Scroll to Top