Otvorena izložba ”Judita u zlatovezu”

U Teatrinu Gradske knjižnice Solin do kraja siječnja možete posjetiti zanimljivu izložbu kravata, torbica i marama na kojima su zlatovezom utkani stihovi iz Judite pa i ime izložbe glasi „Judita u zlatovezu“. Autorica izložbe je Mirjana Ojdenić, kaštelanska umjetnica i kreatorica, koja se vezenjem i izradom kaštelanskog zlatoveza bavi već više od dvadeset godina. Izložbom Judita u zlatovezu Mirjana je odlučila u Godini Marka Marulića dati svoj obol proslavi 500-te obljetnice prvog izdanja Judite koje je tiskano u Mlecima 13. kolovoza 1521. godine.
 
Samo otvaranje izložbe održano je u utorak, 7. prosinca. Na početku otvaranja okupljene je pozdravio ravnatelj Knjižnice, Ivan Peroš. Naglasio je kako mu je iznimna čast što je ova izložba stigla i u solinsku Knjižnicu i na taj način je Knjižnica dobila priliku dati svoj mali obol proslavi ovog značajnog jubileja.
 
O Mirjani, njenom radu i samoj izložbi govorila je Renata Dobrić, ravnateljica Gradske knjižnice Kaštela. „Mirjana Ojdenić izrađuje torbice od zlatoveza kao i ručno rađene slike, haljine, pojaseve, te muške i ženske kravate. Motive koje koristi pri izradi zlatoveza crpi iz bogate hrvatske kulturno-povijesne baštine pa se tako na njenim radovima najčešće mogu vidjeti zlatovezom istkani hrvatski pleter, šahovnica, obla glagoljica, cvijeće te prigodni stihovi iz književnih djela najcjenjenijih hrvatskih književnika“ – kazala je Renata dodavši kako Mirjana nakon ovog ciklusa posvećenog Marku Maruliću i Juditi već sprema nešto novo, radi se o Trpimirovoj darovnici čiji će se tekst zlatovezom utkan uskoro naći na nekim novim kravatama i torbicama.
 
Sama autorica zahvalila se svima koji joj svih ovih godina daju podršku i prepoznaju njen rad kao iznimno vrijedan.
 
U ulozi posjetitelja na izložbi se našao i župan Blaženko Boban pa iako nije bilo planirano, on je na kraju i otvorio izložbu. Tom je prilikom župan zahvalio autorici što svojim radom iskazuje ogromnu ljubav prema našoj bogatoj kulturno-povijesnoj baštini na čijim temeljima trebamo graditi svoju budućnost.
 
265884354 10158939297004032 8631414028298560896 n
 
 
{gallery}teatrin/2021_judita_zlatovez{/gallery}
Scroll to Top