Otvorena izložba „Između svjetla i sjene”

Naš Ogranak Sveti Kajo do 3. ožujka krasit će fotografije učenica 8. razreda OŠ Vjekoslava Paraća, Fani Fistanić, Karmen Ivić, Tee Katić i Nore Višić.
 
Izložba se može pogledati za vrijeme radnog vremena Ogranka, a nastala je u sklopu školskog projekta „Slavne žene“.
 
Spomenute učenice istraživale su život i rad poznate hrvatske fotografkinje Marije Braut te su se nadahnute njenim radom i same okušale u fotografiranju svijeta koji ih okružuje. Knjižničarka Nada Topić i učiteljica likovnog Sanja Mirošević napravile su odabir najboljih fotografija za izložbu pod nazivom „Između svjetla i sjene“.
 
Otvaranje izložbe upriličeno je u četvrtak, 16. veljače u Ogranku Sveti Kajo, u večer je uvela knjižničarka Nada Topić kratko upoznavši prisutne sa samim projektom, za glazbeni ugođaj pobrinula se učenica 6. razreda Vana Jurec na klarinetu, a potom su učenice održale kratku prezentacija o životu i djelu Marije Braut.
 
O projektu „Slavne žene“:
 
Projekt „Slavne žene“ školski je projekt koji se provodi tijekom cijele školske godine 2022./23. kroz izvannastavne aktivnosti učitelja predmetne i razredne nastave uz sudjelovanje stručnih suradnika. U projekt su uključeni učenici od 1. do 8. razreda. Učenici kroz vođeni istraživački rad upoznaju svjetske i hrvatske slavne žene i njihov doprinos društvu u različitim područjima (znanstvenice, umjetnice, sportašice, aktivistice…). Glavna ideja projekta polazi od toga da su učenici slabo upoznati s ulogom koju su pojedine žene imale i imaju u društvu. Stoga kroz projektne aktivnosti imaju priliku bolje se upoznati sa životima i djelima slavnih žena s ciljem osvještavanja rodne ravnopravnosti, prevladavanja stereotipa o ženama, jačanja samopouzdanja djevojčica kao i razvoja kreativnosti, novih kompetencija i vještina. Partner Osnovnoj školi Vjekoslav Parać je Gradska knjižnica Solin koja je učenicima istraživačka baza, ali i mjesto prezentacije i diseminacije projektnih aktivnosti (izložbe, predavanja, završna prezentacija projekta). Projekt je dobio financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.
 
{gallery}teatrin/2023_izmedju_svjetla{/gallery}
Scroll to Top