Održano predavanje o akademiku Ljubi Bobanu

Matica hrvatska – Ogranak Solin i Udruga Rižinice organizirali su predavanje o akademiku Ljubi Bobanu povodom obilježavanja 90. obljetnice njegova rođenja.

Ljubo Boban rodio se u Solinu 10. svibnja 1933. godine, a preminuo je 9. listopada 1994. u Zagrebu. Boban je bio profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, predavao je i na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, a 1986. godine postaje redovitim članom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

O životu i djelu ovog poznatog Solinjanina, povjesničara i akademika u Teatrinu GK Solin govorili su prof. dr. sc. Damir Agičić, dr. sc. Mladen Domazet, mr. sc. Krešo Glavina i prof. dr. sc. Mirjana Matijević Sokol.

Svi oni o akademiku Bobanu govorili su iz perspektive njegovih bivših studenata ili bivših suradnika i kolega. Otkrili su nam te večeri brojne manje poznate crtice iz života ovog nedovoljno priznatog povjesničara koji je tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća zauzeo argumentirani i odlučni stav u borbi protiv antihrvatske mitomanije u svezi sa sabirnim logorom u Jasenovcu i problemom utvrđivanja broja žrtava (kako u Jasenovcu, tako i na području cijele Hrvatske). Pobijao je znanstveno neutemeljene i politikantske tvrdnje srbijanskih publicista i povjesničara, koji su pokušavali Hrvate prikazati kao genocidni narod. Prvi je govorio i o Stepincu razotkrivši brojne lažne i zloćudne objede na račun zagrebačkog kardinala (danas blaženika KC) Alojzija Stepinca i Katoličke Crkve.

U Teatrinu je te večeri bilo govora i o brojnim drugim njegovim značajnim znanstvenim radovima, a neki od najznačajnijih uvršteni su u prošle godine izdano djelo „Ljubo Boban – izabrani radovi“.

Posebno je te večeri bilo zanimljivo čuti koliko je bio dobar i omiljen profesor, naime, on je bio jedan od onih profesora koji studente ne zapisuje na predavanjima i svi su mogli dobiti potpis i izići na ispit, ali na njegovim predavanjima se uvijek tražila stolica više, dvorana je uvijek bila ispunjena do posljednjeg mjesta.

Na kraju večeri rođena je i inicijativa da se akademiku Bobanu njegov Solin u budućnosti oduži ili nazivom neke ulice ili neke institucije.

Scroll to Top