“Meni će Pluton uvik bit planet” – osvrt na predstavljanje knjige

Kakva je to samo večer bila … riječima ju je teško opisati, možda ćemo vam doživljaj barem malo približiti kroz priloženu fotogaleriju, ali biti tamo je ipak bilo posebno iskustvo …. Bila je to večer naše Mije Sesartić i njene knjige „Meni će Pluton uvik bit planet“ čiji smo nakladnik mi, Gradska knjižnica Solin, a koja je u sklopu 26. Solinskog kulturnog ljeta predstavljena u prepunoj Bašti Gašpić iza Ustanove u kulturi Zvonimir.

Govorili su o knjizi, njenom nastajanju, o sadržaju, o sličicama iz knjige u kojoj je opisano odrastanje i život na solinskoj Širini kroz sedamdesete i osamdesete godine prošlog stoljeća naš ravnatelj Ivan Peroš, Mijina prijateljica iz djetinjstva Arijana Domazet, Mijin kolega novinar iz Slobodne Dalmacije, Saša Ljubičić, prijatelj i čovjek koji na sličan način piše o svom odrastanju, ali u Zagori, Ante Tešija i naravno, sama Mia. Trebali su s nama te večeri biti i urednica knjige Karmen Borković kao i novinar i autor predgovora Siniša Pavić, ali su bili spriječeni, bili su oni u Bašti Gašpić duhom prisutni. Nećemo vam sada prepričavati tko je što govorio, predugo bi to trajalo, možda jedino treba reći kako su svi zajedno dobro nas nasmijali, ali su poslali i ozbiljnu poruku budućim generacijama: Svako vrijeme nosi svoje izazove, novosti, čari i posebne ljepote, današnje odrastanje nosi neke nove izazove, virtualno je sve oko nas pa tako i prijateljstva, ali nikada ne smijemo dopustiti da druženje uživo i igra vani, na svježem zraku, padnu u zaborav i ne obilježe barem dio djetinjstva novih generacija – „Djeco, ajte se igrat vani, skačite, svađajte se, mirite se, smijte se, samo ajte barem malo vani“ poručio je Saša Ljubičić svima koji žele slušati!

A da ste samo vidjeli kako je pozornica bila pomno uređena, pazilo se na svaki detalj, bila je na njoj i prastara crno bijela televizija, ona zelena fotelja koju je skoro svaki dom imao, pa miljetići, pa čupavi tapeti, vaze i podne lampe, nezaobilazno suho cvijeće, brojni mali suveniri koji su nas vratili u to doba, a tek „čikare“ davno posuđene iz nekog hotela, a enciklopedija „Svijet oko nas“, poni bicikla ukrašena resicama, ma bilo je na pozornici svih čuda iz tog vremena. Možda su se čudom načudili i mali Solinski bubamarci gledajući sve te detalje i plešući na Kokola i Džuli, pjesme koje su nas u trenutku lansirale u vrijeme kada su odrastali njihovi roditelji, pa čak i djedovi i bake, ništa manje čudni svi ti detalji sigurno nisu bili ni Sari Andrić koja je uz gitarističku pratnju Ante Jerončića zapjevala neke od najljepših pjesama tog doba davši im posebnu dimenziju svojim i mladenačkim i moćnim glasom, međutim, svemu tome sigurno se nije čudio DJ Pero FullHouse, čovjek kojeg prvenstveno vežemo uz elektronsku glazbu, ali glazbu koju je puštao te večeri dok je Mia neumorno potpisivala i posvećivala knjige je glazba s kojom je on odrastao i započeo svoje prve DJ gaže.

I bilo je te večeri još puno lijepih trenutaka, ali i iznenađenja, za njih su se pobrinuli brojni Mijini prijatelji, a posebno moramo istaknuti njenu ekipu Veterana KUD-a Salona te Udrugu Solinjani, oni su se pobrinuli i za iznenađenja, i za prigodni domjenak i za tortu i za male paketiće ušećerenih bajama koje su kao uspomenu na tu večer ponijeli brojni posjetitelji, a koje su pripremile vrijedne ruke članica Udruge Solinjani.

I što još na kraju reći osim guštajte u priloženoj fotogaleriji s predstavljanja knjige o jednom djetinjstvu koja će probudit mnoge lijepe uspomene pa će sigurno biti baš onako kako je novinar, pisac i Mijin prijatelj Siniša Pavić napisao u predgovoru, da će novu Mijinu knjigu valjat držat na “kantunalu kao likariju”, čitati je kad ti dođe, kad čovjeku zatreba malo sentimenata, ljudskosti, topline.

Ako i vi želite primjerak ove „likarije“ na svome kantunalu prošetajte do Knjižnice, knjigu možete posuditi, pročitati i vratiti, ali možete je u Knjižnici i kupiti, kako kome više odgovara.

Tekst: Vesna Žižić

Foto: Jakov Teklić – osim one na kojoj je i on

P.S. Sve fotografije koje su se našle u knjizi kao i brojne druge koje nisu u nju ovaj put dospjele obradio je i uredio Jakov Teklić

{gallery}teatrin/pluton_predstavljanje{/gallery}

Scroll to Top