Ispleli smo datale

Puni stolovi maslinovih grančica i puna Studijska čitaonica vrijednih i spretnih ruku – tako je u petak uoči Cvjetnice izgledala Studijska čitaonica Gradske knjižnice Solin. Vrijedne i spretne ruke, na početku pomalo nesigurne, ali sa svakim listićem sve sigurnije, plele su tako u našoj Studijskoj čitaonice datale, maslinove grančice koje se pletu u poseban ukras za Cvjetnicu, a ovaj način pletenja maslina tradicijski je vezan uz priobalni dio Općine Marina.

Kako isplesti datalu sudionice radionice podučila je Ivana Anđelić, podrijetlom Marinka, a po rođenju i stanovanju Solinka. Ivani su ruke dale mama joj i sestra tako da je svaka sudionica radionice imala i individiualnu poduku.

Pričala je Ivana i neke zanimljive anegdote vezane uz datale, a i danas se u tim krajevima kaže „što veća i lipša datala, to bolja divojka“.

Naše polaznice radionice kući su ponijele svaka više od jedne datale jer kad prvu napraviš, ruke same krenu plesti dalje, da im je bilo dati još grančica za cijeli bi Solin one bile isplele po jednu.

Ova radionica izazvala je uistinu veliki interes kod naših korisnika i prijatelja, toliko veliki da smo umjesto jedne morali organizirati dvije grupe, a kako kreativci uvijek nešto novo smišljaju tako smo i mi ovom prilikom dobili nekoliko ideja za neke buduće kreativne radionice za naše korisnike.

Scroll to Top