DON QUIJOTE OD HRVATSKE – kazališna predstava

Komedija o borbi s vjetrenjačama.
 
petak, 9. srpnja 2021. u 20 sati
vrt Tusculum u Saloni
 
ULAZ SLOBODAN!
 
Glume: Sven Jakir i Igor Baksa
 
Ovo je predstava o svjetskim klasicima i hrvatskom glumištu!
 
Jedan je Vitez Tužnog Lica!
Drugi je Vrli Kmet od Vina!
A zajedno su Don Quijote i Sancho Panza… od Hrvatske!
 
Predstava o Vitezu od zrcala koji je nekada davno okrenuo stvari naglavačke, i svijet je tako ostao visjeti, a mi, ovce, dim, vjetrenjače i čarobnjaci zajedno s njim. Don Quijote od Hrvatske je tu da prokaže krivde i nepravde, da nam pruži posljednji poziv upomoć i vrati nas tamo gdje je bitno – u kazalište kao mjesto susreta društva, zabave, smijeha, umjetnosti i zdravog razuma.
 
Baksa i Jakir slavna su lica hrvatske zavisne i nezavisne kazališne scene, dvojica glumaca i prijatelja koje je život razdvojio, a kultura zgnječila. U svoje karijere uložili su sve što su imali i znali, a jadni uvjeti posla i života u Hrvatskoj i van nje natjerali su ih da nestanu sa scene te da se ponovo susretnu i u ovom trenu, u ovoj predstavi, samo za vas… potuku, napiju, posvađaju, ubiju, samoubiju, povrate, sve u čast i slavu djevice Dulcineje, hrvatskog čistog obraza i umjetnosti glume!
 
Mjesto radnje Španjolska, vrijeme radnje 17. stoljeće?
Mjesto radnje Hrvatska, vrijeme radnje sada!
 
Satira za dva glumca po motivima Cervantesovog Don Quijotea. U autoreferencijalnoj predstavi, dvoje glumaca izlazi pred publiku i izvodi bazičnu verziju nekadašnjeg spektakla o bistrom vitezu od Manche. Jedino što je ostalo od nekadašnje raskošne produkcije Malog teatra jest najava predstave. Sve ostalo, scenografija, kostimi, glazba, pa čak i glumački ansambl, s vremenom je nestajalo pod utjecajem ovih ili onih (ne)prilika u kulturi i nezavisnom kazalištu. Kroz predstavu se pred publikom otkriva problem za problemom, no unatoč svemu dvojica glumaca spašavaju predstavu svojom dinamičnom međuigrom u kojoj se izmjenjuju smijeh i suze, sukob i igra.
Scroll to Top