Otvorena izložba ilustracija Hane Lukas Midžić

U Teatrinu Gradske knjižnice Solin otvorena je izložba ilustracija akademske kiparice i svestrane umjetnice, Hane Lukas Midžić, a u organizaciji izložbe sudjelovao je i solinski Crveni križ u sklopu projekta Aktivna i kvalitetna starost koji se financira iz Europskog socijalnog fonda. Otvaranje izložbe održalo se u skladu s epidemiološkim mjerama, odnosno, uz ograničen broj posjetitelja, bila je prisutna Hanina obitelj i bliski prijatelji. Iako otvaranje nije bilo otvoreno za javnost, svi zainteresirani izložbu mogu obići tijekom travnja i svibnja u radno vrijeme Knjižnice.

Hana na izložbi predstavlja ilustracije iz svojih autorskih slikovnica “Vrijeme je za basnoslovke”, “Opet! Basnoslovke”, “Idemo na Marjan!”, “Volimo Marjan!” te ilustracije za dječji roman “Ribe na drveću” autorice Lane Roje Milićević. Ilustracije su posložene po naslovima kao zasebne cjeline, a za razgledati ilustracije iz slikovnica o Marjanu treba se i penjati, odnosno, popeti na kat Teatrina. Ove ilustracije osim unutar stranica slikovnica inače žive i kao interaktivne lutkarsko-recitatorske izvedbe za djecu pa je i otvaranje izložbe u solinskoj Knjižnici bilo osmišljeno tako da Hana svoje Basnoslovke kroz izvedbu predstavi i solinskoj djeci. Kako zbog pandemije takav scenarij nije bio moguć, u planu je prirediti svečano zatvaranje izložbe na kojem će Hana svoje Basnoslovke uspjeti predstaviti djeci kako je i zamišljeno. Inače, na samom otvaranju autorica je okupljenima ipak uspjela donijeti dašak svojih izvedbi kroz kratku točku o zebri i žirafi, ruži i pužu te ovcama, onako spontano, s rekvizitima koji su joj se našli pri ruci.

Osim svečanog zatvaranja o kojem će javnost na vrijeme biti obaviještena, u planu je u dogovoru sa solinskim vrtićem i školama, a kada se za to stvore uvjeti, ugostiti zainteresirane vrtićance i učenike nižih razreda osnovnih škola kojima bi, dok razgledavaju izložbu njihovih ilustracija, knjižničari čitali Hanine Basnoslovke. Za djecu je pripremljen i kutak u kojem se i oni sami mogu okušati u izradi ilustracija inspirirani Haninim radovima.  

 

O AUTORICI:

Hana je rođena u Splitu 1980. gdje završava jezičnu gimnaziju i Školu likovnih umjetnosti. Diplomirala je kiparstvo u klasi profesora Šime Vulasa na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a za vrijeme studija provela je semestar na Indiana University of Pennsylvania u SAD, Sculpture department.

Svoje polje interesa u umjetnosti nalazi i gradi kao vizualna umjetnica ponajprije u kiparstvu, ilustraciji, a zatim i interdisciplinarnim formama koje uključuju oblik, materijal, znak, riječ i/ili pokret. Redovito priređuje samostalne izložbe i sudjeluje na skupnim izložbama te surađuje s umjetničkim organizacijama i kulturnim centrima u osmišljavanju i provođenju različitih programa suvremenih umjetničkih praksi.

Napisala je i autorske slikovnice “Vrijeme je za basnoslovke”, “Opet! Basnoslovke”, “Idemo na Marjan!” i “Volimo Marjan!” i one osim unutar stranica slikovnica žive i kao interaktivne lutkarsko-recitatorske izvedbe za djecu.

IMG 0261

IMG 0264

IMG 0265

IMG 0280

IMG 0275

IMG 0282

IMG 0284

IMG 0287

IMG 0290

IMG 0293

IMG 0295

Scroll to Top