16. međunarodni festival karikatura – kratki osvrt

Gradska knjižnica Solin po prvi je put uz Solinsku turističku zajednicu i Ustanovu u kulturi Zvonimir sudjelovala u organizaciji Međunarodnog festivala karikatura koji se ove godine organizirao po 16. put. Svoj obol Festivalu koji je prije 16 godina pokrenuo solinski karikaturist Marko Ivić, ovogodišnji umjetnički direktor, Knjižnica je dala organiziravši nekoliko događanja. Tako su građani mogli besplatno pogledati predstavu “Zov divljine” Scene Gorica koja se zbog kiše umjesto na ljetnoj pozornici Gradina održala u kino dvorani Ustanove u kulturi Zvonimir. U Teatrinu GK Solin održana su i dva zanimljiva predavanja, prvo predavanje pod imenom “Sve o stripu” održao je karikaturist Nikola Listeš dok je predavanje “Od crte do crtanog filma” održao karikaturist i sveučilišni profesor, Joško Marušić. U sklopu svog predavanja Marušić je prisutnima prikazao i svoj animirani film “Zašto su došli vlakom”. U organizaciji Knjižnice u kino dvorani Ustanove u kulturi Zvonimir još je održana i Večer aforizama koju je moderirao Mladen Vuković.
 
Sama izložba karikatura pristiglih iz svih krajeva svijeta održana je u Galeriji Ustanove u kulturi Zvonimir. Za školsku djecu bile su organizirane radionice crtanja, dok su građani na malom Glorijetu imali prilike dobiti i svoju vlastitu karikaturu. Sve je zaokruženo dodjelom nagrada u Hotelu Salona Palace, a na završnu večer stigao je i prvonagrađeni karikaturist, Klaus Pitter iz Austrije.
 
Narodna poslovica kaže da sve što je lijepo kratko traje, tako je i ovaj Festival bio lijep i brzo je prošao, ali baš zato se već veselimo sljedećem, 17. međunarodnom festivalu karikatura Solin 2022!

 243519876 10158809034164032 2112281320564163846 n

{gallery}teatrin/2021_festival_karikatura{/gallery}

Scroll to Top