Solinski kontrapunkt

”Solinski kontrapunkt” projekt je koji su Anđela Vujević i Jelena Orošnjak, učiteljice Osnovne škole don Lovre Katića, pokrenule prije nekoliko godina, a sada su ga ponovno oživjele i nastavile provoditi s novom generacijom svojih učenika, ove godine, drugaša.

Cilj ovog projekta je poticati učenike na istraživanje kulturne i umjetničke baštine kao temeljnog preduvjeta izgradnje svijesti o vlastitom, lokalnom i nacionalnom identitetu te osvijestiti djecu i poučiti ih o ulozi baštine kulturnih i prirodnih vrjednota njihova zavičaja i domovine, uvažavajući pritom njihov razvojni potencijal.

Učiteljice nizom aktivnosti nastoje razviti samopouzdanje učenika i stvoriti im pozitivnu sliku o njima kako javnim nastupima tako i dramskim, likovnim, literarnim i novinarskim izričajima kroz različite segmente projekta. U sklopu realizacije nastavka projekta ”Solinski kontrapunkt” organizirana su četiri posjeta koja su osim razgledavanjem i edukativnim sadržajem te nizom aktivnosti omogućili stjecanja novih znanja kroz igru i proces igrifikacije za koji je i znanstveno dokazano kako u velikoj mjeri olakšava učenje novih sadržaja.

Jedan dio projekta realiziran je i u Teatrinu Gradske knjižnice Solin. Multimedijska grupa osmislila je i uvježbala dramsko- scensku igru istoimenog naziva u kojoj su uprizorena četiri bitna događaja iz prošlosti grada Solina: gradnja Salone i borba gladijatora; sukobi Rimljana i kršćana; hodočašće kršćana u Crkve blažene Djevice Marije; krunidba kralja Dmitra Zvonimira te tri među prizora u kojima se pojavljuju povijesne osobe grada Solina u prikladnim kostimima i uz prikladnu scenografiju. Cijela igra spona je suvremenog plesa i dramatizacije uz glazbenu podlogu suvremenih hrvatskih izvođača, a javno je izvedena i prikazana u Teatrinu. U scensko-dramskoj igri sudjelovali su gotovo svi učenici dvaju drugih razreda, a oni koji nisu bili dio ove igre u Teatrinu su govorili ”Štoriju o igri i igračkama naših malih Solinjana u vrime drugog svitskog rata” te ”Štoriju o školovanju dice u Solinu u ono doba”.

Scroll to Top