Održano predavanje „Prevencija i zaštita djece“

Tekst: Marijana BATARELO-JELAVIĆ, Solinska kronika

U sklopu obilježavanja Europskog danu zaštite djece od seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja, Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe djece te Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece koji se obilježavaju 18. i 19. studenog, Grad Solin i Policijska uprava splitsko-dalmatinska organizirali su u Teatrinu solinske Gradske knjižnice predavanje pod nazivom „Prevencija i zaštita djece“ koje je održala Vjera Malbaša iz Odjela za prevenciju Ureda načelnika PU SDŽ.

Cilj nam je bio okupiti djelatnike škola, vrtića i drugih ustanova koje rade s djecom kako bismo im prezentirali stvarnu situaciju koju u našoj Policijskoj upravi svakodnevno pratimo, a koja pokazuje kako su brojke zlostavljanja i ugroze djece u porastu, posebno kaznena djela seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja – kazala je Malbaša dodajući kako je na području PU SD u prvih devet mjeseci ove godine zabilježeno 29 kaznenih djela spolne zlouporabe djece mlađe od 15 godina, što je čak četiri puta više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, te 28 kaznenih djela iskorištavanja djece za pornografiju, odnosno dva puta više nego 2022.

Iznijeti su i podaci o 288 kaznenih djela nasilja u obitelji zabilježenih od siječnja do rujna ove godine što predstavlja povećanje od gotovo 50 posto u odnosu na prošlu godinu, te 219 kaznenih djela povreda prava djeteta ili 60 posto više nego prethodne godine.

Uz to svakako zabrinjava i činjenica da su sve češće i sama djeca počinitelji nasilja nad svojom obitelji i vršnjacima – kazala je Malbaša, nekadašnja voditeljica Odjela za maloljetničku delikvenciju ističući kako se razlog za to uvelike krije u njihovoj otuđenosti te sve izraženijoj ponašajnoj, odnosno, nesupstancijalnoj ovisnosti o igricama i chatu.

Prema statističkim podacima svako drugo dijete u dobi od 9 do 11 godina ima pristup Internetu, a nakon 12. godine većina njih. Posebno zabrinjava podatak kako je troje od četvero djece vidjelo fotografiju ili film s obnaženim osobama iako to nisu željeli te da je svako treće dijete u dobi do 17 godina putem Interneta komuniciralo s nepoznatom osobom, a više od polovice njih primilo je neprimjerenu poruku – upozorila je Malbaša dodajući kako je iz svega navedenog vidljivo da moramo poduzeti inzenzivnije korake u prevenciji pojavnih oblika zlouporabe i zlostavljanja djece, senzibiliziranju javnosti te podizanju razine svijesti i odgovornosti djece, roditelja, odgojno-obrazovnih djelatnika i drugih osoba koje skrbe o djeci.

Uz to cilj nam je bolja edukacija djece o opasnostima koje ih vrebaju u komunikaciji u stvarnom i virtualnom svijetu, poticanje na prijavljivanje saznanja o slučajevima zlouporabe i zlostavljanja djece te ostvarivanje bolje međuresorske suradnje u rješavanju pojedinih slučajeva – zaključila je Malbaša.

Okupljene su ovom prilikom pozdravili i solinski dogradonačelnik Ivica Rakušić te savjetnica pravobraniteljice za djecu i mlade Branka Reić Kukoč koja je iznijela podatke o povećanom prilivu pritužbi koje zaprima Ured pravobraniteljice u Splitu, a koje se odnose na povrede prava djece.

Poražavajuće statistike još jednom potvrđuju kako je nužna edukacija i senzibiliziranje svih sudionika i stručnjaka u procesu pomoći i pružanju potpore djeci žrtvama seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja – kazala je Reić Kukoč predstavljajući aktivnosti koje Ured poduzima, a među kojima je i inicijativa za donošenje Zakona o zaštiti djece od nasilja.

Scroll to Top