Nagrađene knjige za djecu i mlade

NAGRAĐENE KNJIGE ZA DJECU

Slamka, Šlapica i vragolasta školarka (Sinikka Nopola, Tiina Nopola)

Slamka je krenula u školu, a njezina mala sestra, Šlapica morala je ostati sama kod kuće i dosađivati se.

Jednoga je dana Slamkin razred išao na ribolov. Za Šlapicu je to bilo previše, ona je ta koja voli “varati” ribe! Ustala je to jutro prije svih u kući, u krevet položila medu kojemu su ispod pokrivača virile samo noge i na njima šlapice, odjenula se u Slamkinu odjeću i pridružila se njezinom razredu…

O autoru:
Sinikka Nopola (1953. – 2021.) finska je spisateljica dječje književnosti. Objavila je gotovo 80 knjiga od 1987. godine. Rođena je u Helsinkiju, a odrasla u Tampereu. radila je kao novinarka za list Helsingin Sanomat od 1979. do 1985. Od tada je slobodni pisac i novinar. Tiina (1955.) je spisateljica za djecu, dramaturg i scenarist. Njezina djela prevedena su na više od dvadeset jezika. Sestre su očarale mlade čitatelje humorističnim dječjim romanima prema kojima su napravljeni najpopularniji filmovi godine u Finskoj 2002. i 2008.-2014.
Za svoj su rad dobile nekoliko nagrada. 2002. uvrštene su na IBBY-jevu časnu listu, a 2003. primile su medalju Anni Swan, nagradu finske sekcije IBBY za najbolje knjige za djecu i mlade.

O ilustratoru:
Salla Savolainen (1962.) finska ilustratorica knjiga za djecu, poznata je po svojim raznolikim stilovima i uspješnoj suradnji s mnogim autorima. I sama je napisala četiri slikovnice. Izlaže radove na domaćim i međunarodnim izložbama. Više je puta bila nominirana za nagradu Finlandia Junior, 2005. godine dobila je nacionalnu nagradu za ilustraciju, 2010. nominirana je za prestižnu nagradu Hans Christian Andersen za ilustracije, a 2013. Društvo finskih ilustratora dodijelilo joj je nagradu Kukko.

Medo i klavir (David Litchfield)

Ova prekrasno ilustrirana slikovnica priča o pravom prijateljstvu, ljubavi i o tome kako treba slijediti svoje srce i snove, kamo god da idemo, gdje god da jesmo… Slikovnica je dobitnica nagrade “Waterstones Children’s Book Prize” za najbolju dječju slikovnicu 2016. godine i pruža jednostavnu, ali važnu životnu lekciju o prijateljstvu i ljubavi.

Prijatelji zauvijek (Helme Heine)

Heine priča sažetim i jasnim rečenicama i divnim ilustracijama, ostavljajući puno prostora dječjoj mašti. Svaka priča uči male čitatelje pravim vrijednostima prijateljstva te su stoga ove priče idealne za male ljude koji tek uče socijalne vještine i stvaraju prva prava prijateljstva.

Priče o zečiću Karlu (Rotraut Susanne Berner)

Dječje knjige njemačke ilustratorice i spisateljice Rotraut Susanne Berner postale su bestseleri u cijelom svijetu. Njezine priče i ilustracije odlikuju toplina i jarkost. Upravo takva treba biti najdraža knjiga koju se može razgledavati, čitati, spremati pod jastuk, uzimati sa sobom na put, a poslije, već u odrasloj dobi, prisjećati se kao najdražu knjigu djetinjstva…
Već kao dobitnica prestižnih nagrada u 2003, 2004, 2006. i 2009. godini, slikarica je 2012. godine po četvrti put nominirana za Andersenovu nagradu, najprestižniju svjetsku nagradu za doprinos dječjoj književnosti.Osim što roditeljima pomaže u svakodnevnom ophođenju s mališanom, knjiga otvara beskrajne mogućnosti smišljanja različitih razvojnih aktivnosti s ilustracijama.Priče su vrlo kratke, s velikim ilustracijama koje potiču dijete na razgledavanje i zadržavaju njegovu pažnju na svakoj stranici. Svaka rečenica je ilustrirarana.

U ovoj knjizi priče su usmjerene na djetetu svakodnevnu rutinu – buđenje, jelo, igra skrivača, odlazak u trgovinu s roditeljima, ritual odlaska na spavanje, kao i posebne događaje u životu djeteta – ljetovanje kod bake, rođenje drugog djeteta u obitelji.

NAGRAĐENE KNJIGE ZA MLADE

Kako mi je ludilo objasnilo svijet (Dita Zipfel)

Neke ljude u svojem životu Lucie Schmurrer može izdržati samo ako ih promatra kao objekte svojih antropoloških istraživanja. Na primjer Michija. I svoju majku koja je izabrala Michija za novog dečka. A sad je tu još i Klinge – jedan najvjerojatnije ćaknuti starac, kojemu treba ghostwriter za njegovu kuharicu. Naravno da mu Lucie ne vjeruje ni riječ od onoga što joj diktira, neke recepte s navodno čarobnim moćima. Ali svejedno će po njegovom receptu skuhati ljubavni napitak. Nije da joj se Marvin stvarno sviđa – ionako se sviđa apsolutno svima ostalima –, ali zašto ne probati…

„Zato sam sada ovdje. Pred ovim vratima. I naravno da znam što je noćna mora svih roditelja: djevojka ulazi u stan nepoznatog muškarca i nitko ne zna za to. Ali ja znam što je mnogo opasnije od nepoznatog muškarca. Michi. Mislim, statistički gledano. Novi majčin dečko najopasniji je muškarac za djevojku poput mene, uvijek je govorila Bernie. A budući da bih njega u nuždi mogla prebaciti preko ramena običnim zahvatom poluge, onda me ni sada nije strah. Briga me. Zakoračim u stan pogledavši pritom u mobitel. 15:04. Vrijeme teče. Novac također. „Zovem se Lucie, Lucie Schmurrer. I znate, oduvijek sam htjela imati psa”, lažem obraćajući se hodniku. „Mislim, znam da je to, naravno, vaš pas, ali majka mi je rekla da ću, ako dobro obavim posao kod vas, ako preuzmem odgovornost i to, i ja možda moći dobiti svojeg.” Nemam pojma koliko je ljudi vidjelo oglas prije nego što sam ga uzela, ali važan je prvi dojam i sigurno je sigurno. Pretvaram se da sam curica koja voli pse, tako ću dobiti posao. Gospodin Klinge ne odgovara dok ja izuvam cipele, stoga jednostavno nastavim. „Mislim, ja volim sve pse. Velike pse, male pse, pse s mnogo dlake i one s onim tvrdim čekinjama.” Kad bi mi barem pala na pamet još koja riječ iz psećeg vokabulara. „Psi su taaako slatki. A kako se uopće zove taj vaš mali nestaško?” Hodnik je kratak i mračan, šumar je nestao. „Gospodine Klinge?” viknem. „Jeste tu? Ući ću sada.”

Alica u ludoj zemlji (Evald Fisar)

“Alica u ludoj zemlji” Evalda Flisara duhovita je fantastična priča za mlade čitatelje u kojoj je junakinja bistra dvanaestogodišnja Alica. Ona i njezin ujak nasukali su se na otok Poteruniju, zemlju koja izgleda kao da se nalazi u nekoj igrici o kraju civilizacije.

Flisar je baš za ovu knjigu dobio nekoliko nacionalnih nagrada, a “Alica u ludoj zemlji” uvrštena je 2014. godine i u prestižni internacionalni katalog White Raven.

Priča o mišu zvanom Despero (Kate DiCamillo)

Extrasmall čak i za običnog miša, prevelikih ušiju, jedini preživjeli iz legla, svijet je doslovce ugledao (širom otvorenih očiju, dajući odmah do znanja da na njega gleda drugačije). On je jednostavno rođen s namjerom da ne bude običan miš, jedan među istima. 

«Sav taj rad nizašto», prve su riječi njegove majke upućene njegovoj malenkosti. I ma koliko svi članovi obitelji željeli da on umre na licu mjesta i izbriše sramotu nanesenu obitelji, Despero je preživio! Ooo, još i kako! Postao je junak kakvog bi svaka kraljevna poželjela. A on je želio samo jednu. Kraljevnu Zrnku.

Priča o mišu zvanom Despero američke književnice Kate DiCamillo 2004. godine osvojila je nagradu Newburry za najbolji dječji roman, ljupke ilustracije potpisuje izvrsni Timothy Basil Ering, a mi dodatno uživamo u čitanju zahvaljujući šarmantnom prijevodu Lare Holbling Matković.

Trilogija o Williamu Wentonu (Bobbie Peers)

Trilogija o Williamu Wentonu (Dio 1:Kradljivci luridija, Dio 2:Tajni portal, Dio 3:U službi orbulatora) prepoznata je kao štivo u kojemu će jednako uživati djeca diljem svijeta, a osim brojnih nagrada u Norveškoj (prestižna nagrada za dječju književnost Ark’s Children Book Award, Dječji roman godine), prva knjiga, Kradljivac luridija, dobila je i ugledno američko priznanje Parents’ Choice Award, koje dodjeljuje američka neprofitna organizacija sastavljena od odgajatelja, znanstvenika, umjetnika, knjižničara, roditelja i djece, a nagrađuje se izvrsnost proizvoda namijenjenih djeci – od igračaka, glazbe, časopisa i softvera do knjiga.

Apsolutno istinit dnevnik indijanca na određeno vrijeme (Sherman Alexie)

U svom djelomice autobiografskom djelu i svom prvom romanu za mlade čitatelje američki autor Sherman Alexie obrađuje temu rasizma, siromaštva i indijanske tradicije. Autor je za ovaj roman osvojio mnoge nagrade, između ostalih i prestižnu američku National Book Award.

Scroll to Top