Creativity

Innovation

Originality

Imagination

 

Salient

Salient is an excellent design with a fresh approach for the ever-changing Web. Integrated with Gantry 5, it is infinitely customizable, incredibly powerful, and remarkably simple.

Download

Na sljedećem susretu Kluba čitatelja Kult(na) ura razgovaramo o romanu „Godine“ (Les Années, 2008.) francuske književnice Annie Ernaux (1940.). Roman je na hrvatski prevela Vlatka Valentić (OceanMore, 2021.), a za prijevod je dobila nagradu Iso Velikanović za 2021. godinu.

„Integrirajući autobiografiju u kroniku francuskog društva - od četrdesetih godina prošloga stoljeća do početka novog tisućljeća, autorica preklapa osobno i javno. Objavljeno 2008. godine, djelo je minimalistička verzija Proustovog U traganju za izgubljenim vremenom. Obuhvaćeno je razdoblje od njenog rođenja u ruralnoj Normandiji do zrelih godina na mjestu nastavnice francuske književnosti u predgrađu Pariza. Osobna priča smještena je u generacijski okvir te obuhvaća obiteljska sjećanja, detalje odrastanja, ali i povijesna zbivanja poput rata u Alžiru, nuklearne krize, imigracije, pojave konzumerizma i nezaposlenosti. Zahvaća i u sferu kulture u čijem kontekstu susrećemo ikone poput Sartrea, Simone De Beauvoir ili Edith Piaf. Ernaux bilježi etape protoka vremena koje niže u slojevima, dajući tako smisao vlastitoj odsutnosti u budućnosti.“ (www.kgz.hr)

Susret će se održati u Studijskoj čitaonici Gradske knjižnice Solin 30. lipnja (četvrtak) u 18.00 h. Pridružite nam se i preporučite nam svoje omiljene knjige!

Godine