"A kakva korist od knjige", pomislila je Alisa, "u kojoj nema ni slika ni razgovora?"

(Lewis Carroll)

Katalog Gradske knjižnice Solin
Nagrađene knjige
Nova knjiga
Djeco, prošetajmo solinskom knjižnicom (Virtualni obilazak knjižnice)
Građa lagana za čitanje
Tečaj robotike i programiranja za mlade
U subotu, 2. listopada, započeo je Tečaj robotike i programiranja za mlade. Tečaj se održava subotom popodne u Studijskoj čitaonici Knjižnice, još ima mjesta pa, ukoliko ste zainteresirani, sve informacije možete pronaći na stranici www.voidmain.hr ili se javiti voditelju Tečaja, Ivanu Baliću, na broj 095/9127916.
"Zajedno za Moje dijete"
Pridružite nam se u humanitarnoj akciji "Zajedno za Moje dijete" u Gradskoj knjižnici Solin kupnjom unikatnih božićnih ukrasa nastalih na likovnoj radionici Udruge.
Likovna radionica za djecu i odrasle
Znate crtati, ali bi htjeli crtati još bolje .... ne znate crtati, ali bi htjeli naučiti ... nedostaje vam ono malo znanja ili hrabrosti ... imamo rješenje za vas - prijavite se na Likovnu radionicu za djecu i odrasle koju vodi akademska slikarica Anita Jakelić Bačić. Prijave na: tel. 213-327, e-mail teatrin@knjiznicasolin.hr ili osobno u Knjižnici.
Online časopisi za djecu i mlade Na sljedećoj poveznici možete pronaći: - Brickzine https://brickzine.hr/ - Moj planet https://mozaik-knjiga.hr/casopisi/moj-planet/prelistaj-casopis/ - Prvi izbor https://mozaik-knjiga.hr/casopisi/prvi-izbor/prelistaj-casopis/ -Smib i Modra lasta https://www.skolskiportal.hr/nastava-na-daljinu/kao-podrska-ucenju-na-daljinu-smib-i-modra-lasta-dostupni-su-svim-ucenicima/ Časopisi za djecu i mlade na stranom jeziku: Na engleskom jeziku https://www.natgeokids.com/uk/ https://onelittleproject.com/ Na njemačkom jeziku https://www.geo.de/geolino Na talijanskom jeziku www.mygulliver.it/ www.edizionijunior.it/ Na španjolskom jeziku https://www.muyinteresante.com.mx/junior/ e-Lektire Na portalu eLektire, https://lektire.skole.hr /napomene/savjeti-i-upute-za-koristenje preuzimaju se lektirni naslovi za cjelovito čitanje. Za preuzimanje sadržaja se najprije potrebno prijaviti uz pomoć AAI@Edu.HR elektroničkog identiteta koji se dobije u školi. https:// www.omoguru.com/ Za učenike sa poteškoćama u čitanju te učenicima s disleksijom, te ostalim ljubiteljima knjige, dostupna je besplatna mobilna aplikacija Omoguru. Uz ovu aplikaciju knjige lako prilagodite sebi, svojim jedinstvenim potrebama i željama. https://omoreader.com/ Putem ove aplikacije možete čitati lektirne naslove dostupne na portalu eLektire s više od 200 naslova. Aplikaciju preuzmite na adresi omoreader.com

Najčitanije dječje knjige

 • Čarolija knjižnice +

  Čarolija knjižnice Luka nije uvjeren da su knjige za njega, preduge su, dosadne i on bi radije gledao TV, ali zahvaljujući upornosti njegove prijateljice Eme, Luka će otkriti svijet dinosaura, princeza, gusara, nogometa i svemirskih letjelica te se napokon zaljubiti u knjige i čitanje.Pridruži se Luki i Emi dok zajedno otkrivaju čaroliju koja se skriva između korica svake knjige.Napisana u stihovima neodoljivog ritma u nadahnutom prijevodu Ozrena Doležala, ova je priča namijenjena svima koji još nisu sigurni da je čitanje zabavno.Priču je ilustracijama u tehnici vodenih boja oživio Ian Morris u čast velikim ilustratorima Quentinu Blakeu i Chrisu Ridellu.Priča koja će probuditi ljubav prema čitanju, knjižnici i pisanoj riječi kod svakog pa čak i kod najneodlučnijeg čitatelja.
 • Tko je to rekao? +

  Tko je to rekao? Usmena narodna književnost, koju marno zapisujemo, nepresušno je vrelo mudrosti i svakim danom, godinom pa i erom, potvrđuje se kako su i najstariji zapisi aktualni i stoga se vrlo rado vraćamo mudrosloviji čije autorstvo ne znamo, no kao kolektivnom iskustvu njegova se istinitost potvrđuje. Na svakom koraku, svakoj platformi međuljudske komunikacije, društvene i pojedinačne nailazimo na narodno mudroslovlje na koje se poziva i koje odgovara baš na svaku aktualnu okolnost. Stoga je ova slikovnica namijenjena najmlađima kako bismo im prezentirali i ilustrirali, te doslovno ilustrirali neke od najfrekventnijih narodnih poslovica. U suradnji s akademskim slikarom Borisom Kuglerom ova će knjižica zasigurno poslužiti i mnogim velikima da se prisjete nekih „provjerenih“ narodnih mudroslovija, poput „tko pod tobom jamu kopa sam upada u nju“. Riječ je, jednostavno o početnici narodnih mudrosti a koju autorica Silvija Šesto „prevodi“ na svoj način.
 • Pričokazi +

  Pričokazi U vremenu u kojem živimo važno je dati djeci materijala za zabavu, a igrokazi nadahnuti modernim problemima upravo su to što bi ih moglo potaknuti da istraže nove mogućnosti zabave te ih pokrenuti na „glumačku“ igru. No ovi su tekstovi jednako namijenjeni i čitanju malih i velikih koji će prepoznati u njima vlastite životne situacije (otkaz, domaća zadaća, rođendan…).
 • Vitez Vilim od Kupinova dvora +

  Vitez Vilim od Kupinova dvora Tekst ove slikovnice na duhovit i čitateljima pristupačan način, putem zabavne ali i informativne i poučne priče o vitezovima i viteštvu, govori o računanju vremena i kalendaru te uz dopadljive ilustracije predstavlja dobar literarni poticaj za višetematske edukativne radionice za djecu uzrasta deset godina i stariju.
 • Zagonetka u snijegu +

  Zagonetka u snijegu Autorica Sanja Andabaka i u ovom je djelu, kao i u prethodnima  (zbirke pjesama:  “Zaljubljeni tramvaj” – nagrada “Kitica” HDKDM;  “Svako slovo svoju pjesmu ima” – Šk. knjiga) , ostala vjerna poetskom izrazu. Kroz dvadesetak kitica  donosi stihopriču o djevojčici Anji i njenim školskim problemima s kojima se mogu poistovjetiti mnoga djeca. Anja kreće u školu, ne osjeća se prihvaćena od ostatka razreda, a dječak Bucko, nesvjestan svojih postupaka,  pretvara se u predvodnika i glavnog izvođača nestašluka.                  Osnovni razlog zbog kojeg je Anja predmet ismijavanja se ne iznosi, jer zapravo, nikada ne postoji  opravdani razlog za tako nešto. Anja odluči otići u šumu i kroz bajkoviti i maštom ispunjen dijalog sa šumskim životinjama, ona traži pravu školu za sebe. Na kraju shvaća da se treba vratiti i suočiti s problemima, koje uz pomoć savjeta mudre sove i vlastoručno osmišljene i izrađene slikovnice, jasno i glasno izriče pred  odraslima i djecom. Glavni krivac (dječak Bucko) se pokaje i zajedno s Anjom pred razredom  čita pravila  iz Anjine slikovnice, koja će svima pomoći da se u školskim klupama osjećaju ugodno i prihvaćeno: U OVOJ ŠKOLI RUGANJA NEMA! U OVOJ ŠKOLI SE UČI POLAKO! U OVOJ ŠKOLI SE UŽINA DIJELI! OVAKVU JE ŠKOLU VOLJETI LAKO! Iako priča zvuči ozbiljno, pisana je s dozom topline i humora, kojima nastoji potaknuti djecu na promišljanje o empatiji i prihvaćanju drugih, a možda i na izradu sličnih slikovnica ili crteža na temu kakvu bi školu voljeli imati. Tijek radnje je napet (Anja ide od životinje do životinje) čime se do samog kraja održava pažnja malih čitača.  “Anja Najmanja i potraga za školom” je priča u stihovima, koja je ritmična, bogata rimom i maštom  te se i stilski lako približava djeci i ulazi u njihov svijet djetinjstva i odrastanja. Namjenjena je djeci nižih razreda osnovne škole, kao i predškolskom uzrastu za zajedničko, aktivno čitanje s roditeljima, poticanje rane pismenosti i empatije za okolinu.
 • 1

Najčitanije Teen

 • Zmajevi koji ne lete +

  Zmajevi koji ne lete Zmajevi koji ne lete potresna je, ali i katarzična priča o trojici prijatelja koji se koncem osmoga razreda osnovne škole upuštaju u konzumaciju sintetske droge poznate pod nazivom Osvježivači. Priča ispričana riječima glavnog lika Marijana itekako podsjeća na niz istinitih događanja o kojima smo mogli čitati u tisku, a događala su se diljem gradova Republike Hrvatske, nažalost s tragičnim završetkom u Osijeku i Zagrebu, i govori o tipično dječjoj, mladenačkoj potrebi za isticanjem u društvu, za položajem vođe unutar dobne skupine, ali i o potrebi za ljubavlju, koja dovodi do ruba tragedije. Priča je to o takozvanim prijateljstvima, ali i o obiteljima čiji raspadi dovode do osnovnih pitanja glavnih junaka: Gdje pripadam? Tko me voli? Potresna priča o upitnoj snazi koja je zapravo nemoć što vodi prepuštanju ovisnosti i o borbi za povratak u svakodnevni život.
 • Gdje je Beata? +

  Gdje je Beata? Knjiga Gdje je Beata? šesti je po redu roman Jasminke Tihi-Stepanić, književnice koja se u relativno kratkome vremenu vinula među vrhove hrvatske proze za djecu i mlade te kandidatkinje za Časnu listu IBBY-ja za 2020. godinu. Djelo se temelji na napetoj i višeslojnoj kriminalističkoj fabuli koja zapravo nadrasta karakteristike jednoga žanra. Može se istodobno nazvati psihološkim i socijalnim romanom, a također i ljubavnim. Ova osobitost jedna je od najvažnijih u autoričinu stilu jer takvu strukturu nije jednostavno izvesti, a da bude posve uvjerljiva, logična i zaokružena na svim razinama. Upravo je to uspjela Jasminka Tihi-Stepanić.
 • Duh +

  Duh Duh je profinjen roman o dječaku koji ne može zaustaviti svoj temperament pa na verbalno zlostavljanje reagira tučnjavom, koji je nesiguran i misli kako ga drugi neće prihvatiti ako nema jednako vrijednu odjeću i obuću kao bogatija djeca pa ukrade u dućanu tenisice, ali istovremeno to je dirljiva priča o tome kako se suprotstaviti nasilju, kako očvrsnuti, kako reći ne ili da, kako se boriti za ono do čega vam je stalo. Castle je dvanaestogodišnji dječak koji je sam sebi nadjenuo nadimak Duh, koji voli zanimljivosti o svjetskim rekordima, sjemenke suncokreta i svoju mamu i kojem je trčanje najjednostavnija stvar na svijetu. Iako bi on radije igrao košarku, samo što ga niti jedan tim neće. Jednog dana iz dosade gleda trening elitnog trkaćeg tima i u trenutku inspiracije izazove na utrku najboljeg sprintera u timu. Kad ga pobijedi, trener tima, osvajač zlatne olimpijske medalje, pozove ga da im se pridruži uočivši Duhov nevjerojatni talent. No Treneru i mami mora obećati da će pisati sve školske zadaće i da se neće sukobljavati. No, to nije nimalo lako jer u njemu čuči srdžba i skriva se vrisak koji neprestano osjeća već tri godine – otkad je otac alkoholičar pucao na njega i majku. Odonda se izbjegava suočiti s problemima. Ali Trenerova pouzdanost i dosljednost te podrška članova tima pomožu mu da stekne sampouzdanje i uskoro mu treninzi postaju veliki izazov, a ambicije mu porastu. Pa kad osjeti što znači pripadati timu, odluči svladati sve prepreke kako bi nastupio na utrci.
 • Moj tata Plavac +

  Moj tata Plavac Na mladima svijet ostaje. Ne na nama starima. Mišljenje je spisateljice romana Moj tata Plavac da mladima trebamo pokazati moralne uzore, da se oni trebaju poistovjećivati s dobrim i kvalitetnim ljudima koji dobro obavljaju svoj posao, s takvim herojima ulice i grada, da bi odrasli u zdrave ljude koji čine zdravo društvo, što su nastojanja svih nas. U uzbudljivom romanu u kojem troje djece policajca priča priču o događajima u svojoj obitelji koju je obilježio jedan incident na poslu, da je policajac zaustavio mladića koji nije punoljetan i bespravno vozi mamin auto, a otac mu je kriminalac, ima prije svega elemenata obiteljske drame. Riječ je o izuzetno dobro pisanom romanu u kojem svatko od djece ima svoj različit govor i mišljenja o životu, ili se s ocem sukobljavaju ili staju uz njega. Radnju svojom aktivnošću pokreće najmlađe dijete policajca, dvanaestogodišnji Vedran, koji je bistar i pametan dječak i koji će stati uz oca u situaciji kad zbog incidenta ima problema i pokretati niz pozitivnih događaja. Nije slučajno da je spisateljica odabrala najmlađeg dječaka u obitelji da bude najpozitivnija osoba u romanu. Upravo od onih najmlađih spisateljica očekuje najviše. Zato i piše za djecu i mlade. Oni su ti koji su naša budućnost i o njima ovisi kako će ona izgledati. Roman ima posebnu strukturu, svako dijete priča svoje priču koja se razlikuje od one drugog djeteta, svako dijete situaciju u kući i svog oca doživljava drukčije. Otac je iznimna figura, vrlo pošten i dobar čovjek, koji nastoji svojim primjerom odgajati djecu. No, ne doživljavaju to sva djeca podjednako, osobito kad se u obitelji događa kriza i osjeća se manjak novca. Tijekom romana i niza događaja u kojem se odvija borba dobra i zla, sukob kriminalnog ponašanja i bezrezervnog poštenja, likovi se postupno mijenjaju i mijenjaju se stavovi djece kojima se tata, pošten čovjek, na trenutke činio kao običan gubitnik. Roman koji mogu čitati svi, od 12 do 120 godina.
 • Velika Biblija u stripu +

  Velika Biblija u stripu Velika Biblija u stripu najbolja je i najkompletnija ilustrirana Biblija u atraktivnoj formi stripa. S više od 200 biblijskih pripovijesti koje donosi kronološkim slijedom ova vizualna odiseja donosi uzbudljiv, napet, intrigantan i vjerodostojan prikaz povijesti spasenja, od Knjige Postanka do Knjige Otkrivenja. Gotovo 750 stranica punoga kolorita sadrže tisuće sjajnih ilustracija Sergia Cariella – svjetski priznatoga crtača stripova koji je među ostalim radio i za strip magnate Marvel i DC Comics. Zahvaljujući energičnu dizajnu, izraženoj igri pokreta, svjetla i sjene te izvrsnoj emocionalnoj karakterizaciji likova ovoga poznatog majstora stripa pred našim očima vjerno oživljava drevni svijet biblijske povijesti. Cjelovita i privlačna sadržaja Velika Biblija u stripu osvojila je čitatelje svih generacija postavši međunarodni bestseler preveden na gotovo stotinu jezika i prodan u više od milijun primjeraka. Ova knjiga trajne vrijednosti za svaku obitelj ujedno je dobitnica nagrade za kršćansku knjigu godine.
 • 1

021 213 327

info@knjiznicasolin.hr