Creativity

Innovation

Originality

Imagination

 

Salient

Salient is an excellent design with a fresh approach for the ever-changing Web. Integrated with Gantry 5, it is infinitely customizable, incredibly powerful, and remarkably simple.

Download

Rodio se 3. studenog 1921. u Vranjicu. Pučku školu je završio u Vranjicu, klasičnu gimnaziju u Splitu, prometno-željezničku školu u Beogradu i Zagrebu, višu pedagošku školu u Splitu te filozofski fakultet u Zadru. Kao nastavnik službovao je u Perkoviću, Splitu, Beogradu, Puli, Ninu, Vrbovi i Preku na Ugljanu. Od 1966. živio je i djelovao u Splitu.
Pjesme je počeo objavljivati kao gimnazijalac (u đačkim listovima i splitskom tjedniku «Dom i svijet»). Poslije je povremeno objavljivao pjesme u časopisima «Mogućnosti», «Zadarska revija», «Forum», «Riječi», «Čakavska rič», «Marulić», zatim u časopisima za djecu, u tjednom i dnevnom tisku te na radiju. Objavljene su mu sljedeće zbirke pjesama: «Srce i sjenica» (1962.), «Osunčane livade» (1966.), «Nepoznati znanac» (1967.), «Lirika» (1969.), «Na veseloj gori» (1971.), «Svibanj ili Koliba ljubavi» (1972.), «Kako san voli tebe i grad» (1977.), «Metempsihoza» (1981.) i «Un vino diverso» («Drukčije vino») na talijanskom jeziku (1983.). Posmrtno mu je objavljena zbirka pjesama «Večera» te sonetni vijenac «Put križa». Napisao je libreto i tekstove za songove mjuzikla «Maro, Marice», kompozitora Ivice Bašića. Mjuzikl je praizveden 1978. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu. Napisao je i igrokaz «Nezadovoljni sivkan» koji je praizveden u kazalištu lutaka «Pionir» u sezoni 1981./82.
Mnoge njegove pjesme su uglazbljene i izvođene na raznim festivalima zabavne glazbe (Zadar, Opatija, Zagreb, Sarajevo i dr.), a najviše ih je uglazbljeno (oko 60) za Splitski festival. S pjesmama «Bodulska balada», «Vražja Mare», «Nevera», «Serenada», «Dalmatinska elegija», «Di su oni dani», «Volim tebe» i «Kućo moja», osvojio je razne nagrade Splitskog festivala (za najbolji tekst, najbolje komponirane pjesme, najbolje izvođene pjesme, nagrade publike). Osim na Splitskom festivalu, nagrađivan je i na drugim festivalima: u Opatiji 1970. za pjesmu «Znam da ima jedna staza»; u Zadru 1968. za pjesme «Ako dojdete u Kali», «Pozdrav tankeru» i «Noć u Ninu», u Omišu 1973. za pjesmu «Brist», u Požegi 1975. za pjesmu «Kad se beru kukuruzi», u Zagrebu za pjesmu «Serenada Zagrebu» i u Sarajevu za pjesmu «Tko to kuca na vrata».
Stjepan Benzon je umro u Splitu 14. prosinca 1990. Iza njega ostalo je mnogo neobjavljenih djela: zbirki pjesama, libreta za mjuzikle, igrokaza, studija o moru i dr.

(Izvor: Večera / Stjepan Benzon. - Split: KIZ «Tin Ujević», 1992.)

Kontakt

Kralja Zvonimira 117 d
21210 Solin
021 213 327