Svi žudimo za onim što smo izgubili. A ponekad zaboravljamo što imamo.
Mitch Albom
image
Nagrađene knjige
image
Digitalizirana Zavičajna zbirka Salonitana
image
image
Program Teatrina
image
2. 2. 19.30 h
ponedjeljak, 22. siječnja u 18:30 sati, u Teatrinu GKS

Predstavljanje knjige "Konformist"


U ponedjeljak, 22. siječnja, u 18:30 sati, u Teatrinu Gradske knjižnice Solin bit će predstavljena knjiga ''Konformist'' Josipa Budiše.

Knjigu će predstaviti Mladen Vuković, Mladen Domazet, Nedjeljko Marinov i Saša Ljubičić.

ULAZ SLOBODAN!
utork, 23. i 30. siječnja u 20 sati, u Teatrinu GKS

Besplatne praktike argentinskog tanga


Gradska knjižnica Solin poziva na besplatne praktike argentinskog tanga koje u Teatrinu Gradske knjižnice Solin vode Tihomir Abramović i Tonka Žižić Abramović.

Praktike će se održati u utorak 23. i 30. siječnja s početkom u 20 sati.

Dođite i zaplešite s nama!
petak, 26. siječnja u 17 sati, u Teatrinu GKS

Pčelarenje na visoke prinose

Gradska knjižnica Solin i Pčelarska udruga Melissa Solin pozivaju vas na predavanje Pčelarenje na visoke prinose. Predavanje će održati Joso Pleš, registrirani uzgajivač matica i profesionalni pčelar praktičar.

Teme predavanja: priprema pčelinjih društava za pašu; prihrana i uzimljavanje pčela; formiranje nukleusa; mjere za suzbijanje američke gnjiloće, nozemoze i varoe; uzgoj matica za osobne potrebe...

Predavanje će se održati u petak, 26. siječnja u 17 sati, u Teatrinu.

Ulaz slobodan.

20 nam je godina tek!

Noć knjige

Zaplešimo...

Noć knjige

Noć knjige

Lucia Berlin: Priručnik za spremačice

Da bi mogla uzdržavati djecu, Lucia Berlin radila je najrazličitije poslove: bila je medicinska sestra, spremačica, bolnička administratorica, profesorica u gimnaziji. U tom je razdoblju imala velikih problema s alkoholizmom, ovisnošću, neuspješnim odvikavanjima... Sav taj buran život: ljubavi, zlostavljanja, bolesti, patološki odnosi u obitelji i zajednici, ovisnost i odvikavanja od alkohola pretočeni su u ove autobiografske priče koje su tek posthumno, jedanaest godina poslije njezine smrti, doživjele priznanje književne javnosti.

Već u drugom tjednu od objavljivanja, zbirka priča Priručnik za spremačice dospjela je na listu bestselera New York Timesa, a broj prodanih primjeraka nadmašio je ukupnu prodaju svih dotadašnjih izdanja. Prvu zbirku, Angelova praonica, objavila je tek 1981., iako su priče većim dijelom pisane tijekom šezdesetih godina prošloga stoljeća. Priručnik za spremačice zbirka je koja daje najcjelovitiji presjek Berlinina književnoga stvaralaštva.

Izvor:http://www.buro247.hr/kultura/knjige/knjiga-tjedna-dora-i-minotaur-moj-ivot-s-picassom.html

Top lista beletristika

 • Labirint duhova +

  Labirint duhova

  Carlos Ruiz Zafon: Labirint duhova

  U Barceloni 50-ih godina prošlog stoljeća Daniel Sempere više nije onaj dječak koji je otkrio svezak što će mu zauvijek promijeniti život. Sada je muškarac u čijoj je duši zagonetka prerane smrti njegove majke Isabelle otvorila mračan ponor od kojega ga pokušavaju spasiti njegova supruga Bea i vjerni prijatelj Fermín... Labirint duhova roman je na čijim će se stranicama razriješiti sudbine likova koje smo zavoljeli u Sjeni vjetra, ali i iznimna posveta svijetu knjiga i svima koji bez njih ne bi mogli živjeti.

  Dalje
 • Tko se vuka boji +

  Tko se vuka boji

  Karin Fossum:  Tko se vuka boji

  Roman Tko se vuka boji , prvi put objavljen 1997. godine, dio je poznatog serijala o inspektoru Konradu Sejeru i njegovom pomoćniku Jacobu Skarreu. Roman prati istragu dva nepovezana zločina – pljačke banke s otmicom i ubojstva starice koja je živjela sama u kolibi u šumi. Uz već poznate protagoniste, inspektora Sejera i policajca Skarrea, u Tko se vuka boji čitatelj će naći i nevjerojatni trojac oko kojeg se cijela radnja vrti – debeloga dječaka Kannicka, shizofreničnog mladića Errkija i nesretnog pljačkaša Morgana.

  Kao i inače, Karin Fossum ne piše tipičan kriminalistički roman. Tema djela

  Dalje
 • Priručnik za spremačice +

  Priručnik za spremačice

  Lucia Berlin: Priručnik za spremačice

  Da bi mogla uzdržavati djecu, Lucia Berlin radila je najrazličitije poslove: bila je medicinska sestra, spremačica, bolnička administratorica, profesorica u gimnaziji. U tom je razdoblju imala velikih problema s alkoholizmom, ovisnošću, neuspješnim odvikavanjima... Sav taj buran život: ljubavi, zlostavljanja, bolesti, patološki odnosi u obitelji i zajednici, ovisnost i odvikavanja od alkohola pretočeni su u ove autobiografske priče koje su tek posthumno, jedanaest godina poslije njezine smrti, doživjele priznanje književne javnosti.

  Već u drugom tjednu od objavljivanja, zbirka priča Priručnik za spremačice dospjela je na listu bestselera New York Timesa, a broj prodanih primjeraka nadmašio je ukupnu

  Dalje
 • Kad župniku prekipi +

  Kad župniku prekipi

  Jean Mercier : Kad župniku prekipi

  Ništa više nije kako treba u župi vlč. Benjamina: župljanke zadužene za cvjetne aranžmane na oltarima međusobno se ogovaraju i svađaju, netko je uneredio ispovjedaonicu, a nekolicina vjernika pokrenula je peticiju protiv njega. Jedni mu zamjeraju da je konzervativan i zaostao, a drugi da nije dovoljno predan zaštiti tradicionalnih vrijednosti. Biskup je nezadovoljan, a on frustriran... Zašto je uopće postao svećenik? Radi ljudi koji se svađaju oko vaza za cvijeće ili oko politike, a ne obaziru se uopće na ono bitno u vjeri?

  Svega mu je dosta! Odlučuje pokupiti stvari i otići. Njegov iznenadni nestanak

  Dalje
 • Što nam je dakle činiti? +

  Što nam je dakle činiti?

  Lav Nikolajevič Tolstoj: Što nam je dakle činiti?

  Ova je Tolstojeva knjiga i danas važna za svakoga tko osjeća da nešto nije u redu s načinom na koji naš svijet funkcionira. Tolstojeva vjera pobudila je u njemu intenzivan interes za siromaštvo i društveno zlo. Među prosjacima, onima koje je društvo odbacilo i prostitutkama, počinje preispitivati svoj način života.

  Dalje
 • 1

Top lista publicistike

 • Rim, a ne Beograd: promjena doba i mirna ofenziva Katoličke Crkve u Hrvatskoj u Titovoj SFR Jugoslaviji (1975.-1984.) +

  Rim, a ne Beograd: promjena doba i mirna ofenziva Katoličke Crkve u Hrvatskoj u Titovoj SFR Jugoslaviji (1975.-1984.)

  Darko Hudelist:  Rim, a ne Beograd: promjena doba i mirna ofenziva Katoličke Crkve u Hrvatskoj u Titovoj SFR Jugoslaviji (1975.-1984.)

  Riječ je o cjelovitoj, dosad neistraženoj i nenapisanoj povijesti Katoličke Crkve u Hrvatskoj u 20. stoljeću, s naglaskom na nacionalno-politički angažman Crkve – poglavito u drugoj polovici 20. stoljeća, tijekom postojanja, a onda i raspada, SFR Jugoslavije.

  Dalje
 • Druga strana Rubikona: politička strategija Alije Izetbegovića +

  Druga strana Rubikona: politička strategija Alije Izetbegovića

  Miroslav Tuđman:  Druga strana Rubikona: politička strategija Alije Izetbegovića

  Miroslav Tuđman u svojoj knjizi donosi građu za razumijevanje povijesnih prilika, odluka i događaja koji su oblikovali današnju BiH. Analizira motive i vrijednosti na kojima se temelji Izetbegovićeva politička filozofija, prikazuje strateške ciljeve kojima je težio te raščlanjuje njegove pojedine odluke, pa i uporabu vojne sile.

  Autor smatra da je Izetbegovićeva politička strategija težila ostvarenju jasno definiranih ciljeva, kojima su zapreka bile velikosrpska politika i agresija, zahtjevi Hrvata za federalnim uređenjem BiH i međunarodna zajednica sa svojim mirovnim planovima i uvjetima koji nisu bili kompatibilni s ciljevima muslimanskoga vodstva.

  Tuđman se bavi

  Dalje
 • Čovjek i smrt: teološki, filozofski, bioetički i društveni pristup +

  Čovjek i smrt: teološki, filozofski, bioetički i društveni pristup

  ur. Ivan Markešić: Čovjek i smrt: teološki, filozofski, bioetički i društveni pristup

  Knjiga Čovjek i smrt sadrži 33 rada predočena na znanstveno-stručnom skupu koji je bio održan u Zagrebu u rujnu 2016. Organizirali su ga Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Hrvatsko katoličko sveučilište i udruga Posmrtna pripomoć (svi iz Zagreba). Radovi su razvrstani u osam tematskih skupina:

  (I) Prvu skupinu predstavlja jedan rad u kojem autor prikazuje razvitak same udruge ''Posmrtna pripomoć'' koja je prošle godine obilježila svoju 85. obljetnicu osnutka. Rad daje uvid u historijat same udruge tijesno povezane s razvitkom društvene infrastrukture neophodne za doličnu skrb za umrle

  Dalje
 • Sade: en face i iz profila +

  Sade: en face i iz profila

  Annie Le Brun: Sade: en face i iz profila

  Apollinaire se nije prevario kad je, još 1909., proglasio mar­kiza de Sadea "najslobodnijim duhom koji je ikad posto­jao". Vjerojatno je imao dovoljno uvida u Freudove teorije o nesvjesnome, premda tad nisu bile pretjerano poznate u Francuskoj, da mu je bilo drago shvatiti kako je Sade, više od stoljeća prije izumitelja psihoanalize, prvi razotkrio od­lučujuću ulogu seksualnosti u svakom ljudskom ponašanju. On je ipak znao vizionarski prepoznati na koji je podzemni način Sadeovo djelo, najskandaloznije od svih i dugo drža­no u odjelu knjižnica nazvanom Pakao, ne samo utjecalo na XIX. stoljeće, nego

  Dalje
 • Kockanje i klađenje - od zabave do ovisnosti +

  Kockanje i klađenje - od zabave do ovisnosti

  Robert Torre, Zoran Zoričić: Kockanje i klađenje - od zabave do ovisnosti

  Društveno ozbiljnijih problema izazvanih kockanjem i klađenjem do unatrag dvadesetak godina u nas praktički nije ni bilo. Posljednjih godina, nakon zakonodavne liberalizacije od državnomonopolne k tržišnoj regulaciji priređivanja igara na sreću, u Hrvatskoj je vidno eskalirala ponuda, promidžbeni marketing, pa time i potražnja igara na sreću, uz porast broja ovisnika o igrama na sreću. Pouzdanih podataka o zastupljenosti problema povezanih s igrama na sreću u nas nema, pa procjenu stanja donosimo u pravilu usporedbom s referentnim zemljama razvijenog Zapada. Unatoč ekspanziji težine problema hrvatsko društvo i zdravstvo ne uspijevaju

  Dalje
 • 1

RADIONICE U TEATRINU GRADSKE KNJIŽNICE SOLIN - PRIJAVITE SE!!!

Pozivamo sve zainteresirane (djeca i odrasli) da se prijave na sljedeće škole i radionice:
VOKALNA RADIONICA (voditeljica Jelena Čilaš, mag. mus.)
djeca - srijedom u 18:45h
odrasli - srijedom u 20:00h
odrasli (novoprijavljeni) - utorkom u 18:30h

ŠKOLA GLUME (voditeljica Zorana Kačić Čatipović, mag. glume)
djeca - ponedjeljkom i/ili četvrtkom u 19:00h
odrasli - ponedjeljkom i/ili četvrtkom u 20:30h

ARGENTINSKI TANGO (voditelji Tonka Žižić Abramović i Tihomir Abramović)
odrasli i djeca - utorkom u 20:00h

Sve radionice započinju novu sezonu od 1. listopada 2017.g
PRIJAVE na škole i radionice na tel. 270-316; e-mail teatrin@knjiznicasolin.hr ili osobno u knjižnici i Teatrinu.
Cijena: 150 kn/mjesečno
Ispis