Onaj koji zna kad se treba boriti, a kad ne, bit će pobjednik
Sun Tzu
image
Nagrađene knjige
image
Digitalizirana Zavičajna zbirka Salonitana
image
Prijavite se!
VII. Natječaj za najbolju neobjavljenu pjesmu 2017.
image
Program Teatrina
image
Pazi! Vruće vijesti!
PETAK, 22. RUJNA U 20.30 h
Popularna istarska etno skupina Veja iz Pazina gostuje u Teatrinu Gradske knjižnice Solin u petak 22.09.2017 u 20:30 sati. Donose nam tradicionalnu istarsku glazbu uobličenu u moderne aranžmane pri tome koristeći razne tradicijske instrumente iz cijeloga svijeta, te su prava poslastica za ljubitelje etno, tradicionalne i world glazbe. Web stranica: http://www.vejamusic.com Facebook stranica: https://www.facebook.com/vejamusic/
Gradska knjižnica Solin pokreće KLUB ČITATELJA
Članovi kluba sastajat će se jednom mjesečno u Teatrinu gdje će imati priliku razgovarati o pročitanim knjigama te preporučiti jedni drugima svoje omiljene naslove i pisce. Voditeljica: Nada Topić Pridružite nam se i sudjelujte u opuštenom razgovoru o dobrim knjigama! Svi zainteresirani mogu se prijaviti u Knjižnicu osobno, e-mailom na info@knjiznicasolin.hr ili telefonom na broj 213-327.
PRIJAVE NA RADIONICE U TEATRINU GK SOLIN
Pozivamo sve zainteresirane (djeca i odrasli ) da se prijave na sljedeće škole i radionice :
ŠKOLA PJEVANJA, voditeljica Jelena Čilaš, mag. pjevanja
djeca - srijedom u 18:45h, odrasli – utorkom u 18:30h i/ili srijedom u 20:00h
- prijave i informacije na mail: jelena.cilas@gmail.com
ŠKOLA GLUME, voditeljica Zorana Kačić Čatipović, mag. glume
djeca - ponedjeljkom i/ili četvrtkom u 19:00h, odrasli – ponedjeljkom i/ili četvrtkom u 20:30h
- prijave i informacije na mail: kacic.zorana@gmail.com
ARGENTINSKI TANGO, voditelji Tonka Žižić Abramović i Tihomir Abramović
odrasli i djeca - utorkom u 20:00h
- prijave i informacije na mail: diving.split@gmail.com

20 nam je godina tek!

Noć knjige

Zaplešimo...

Noć knjige

Noć knjige

Emily Giffin: Gdje pripadamo

Od trenutka kad će se Kirby (ponovno) naći u njenom životu, Marianin će pažljivo osmišljeni svijet – uključujući pritom i vlastiti identitet – biti protresen do srži. Duhovi prošlosti i sjećanja među kojima posebno mjesto zauzima strastvena mladenačka veza od prije osamnaest godina počet će prijetiti rušenjem svega što je još donedavno smatrala najvažnijim na svijetu. Za mladu i odlučnu Kirby taj će susret potaknuti otkrića koja će je lakše provesti kroz zamke odrastanja te je natjerati da drugačije vidi svoju obitelj i međusobne odnose, ovaj put u mudrijem, slatko-gorkom svjetlu. 

Kad se dvije žene upute pronaći posljednju kariku koja im nedostaje, svaka će za sebe spoznati kako ponekad pripadamo na mjesta na kojima bismo se najmanje mogli zamisliti. Na mjesta koja nam je um možda bio prisiljen zaboraviti, no koja srce zauvijek pamti. 

Kultna spisateljica Emily Giffin poznata među čitateljicama po svom istančanom i prepoznatljivom, pravom ženskom stilu pisanja, u svom romanu Gdje pripadamo potencijalno tešku temu obrađuje na sebi svojstven način: oštroumna zapažanja, britki komentari, teške životne odluke i posljedice koje iz njih proizlaze samo su neka od njezinih upečatljivih obilježja. Uz, naravno, puno, puno romantike.

Top lista beletristika

 • Vrijeme ljubavi +

  Vrijeme ljubavi

  Goran Tribuson: Vrijeme ljubavi

  Goran Tribuson svoju kvatrologiju, koju čine romani Rani dani, Trava i korov i Mrtva priroda, zaokružuje naslovom Vrijeme ljubavi. Tribuson u novom romanu donosi priču koja nostalgično prati odrastanje, zaljubljivanje i odljubljivanje, otkriva sve o ljubavi i o tome što ona jest, bilježi zablude i trenutke prosvjetljenja. Na poseban način problematizira odnos književnosti i zbilje te otkriva sliku nekadašnje hrvatske stvarnosti šezdesetih i sedamdesetih godina kroz film, glazbu i književnost. Ponekad praćena očima ozbiljnog, odraslog čovjeka, a ponekad iz perspektive djeteta i mladog dečka, nedvojbeno će čitatelja nasmijati i podsjetiti na događaje koje vrijedi pamtiti i prepričavati.

  Dalje
 • Nizozemska djeva +

  Nizozemska djeva

  Marente de Moor:  Nizozemska djeva

  U ljeto 1936. nizozemski liječnik Jacq šalje svoju 18-ogodišnju kćer Jannu k Egonu von Bötticheru, Nijemcu s kojim se sprijateljio kao mladić. Taj aristokrat i vrsni mačevalac, koji će pomoći Janni da usavrši mačevalačke vještine, ležerno provodi dane na svome ladanjskom imanju, gdje organizira zabranjenu menzuru za studente: dvoboj u kojemu sudionici nanose vidljive ozljede jedni drugima kao znak hrabrosti. Egon je zagonetan lik, privlačan i neodoljiv, pa se Janna neizbježno zaljubljuje u njega.

  Ali,  Nizozemska djeva  nije samo priča o ljubavi i gubitku nevinosti. Pred Jannom se otvara nov, nepoznat svijet pun zagonetki o

  Dalje
 • Tako počinje zlo +

  Tako počinje zlo

  Javier Marias: Tako počinje zlo

  Juan de Vere, mladi i odani asistent poznatoga filmskog redatelja Eduarda Muriela, dobio je neobičan zadatak od svog poslodavca – pratiti obiteljskog prijatelja Jorgea Van Vechtena koji se ''ponio nedostojno prema jednoj ženi, a možda i više njih''. Je li riječ o Beatriz, Eduardovoj ženi, zašto je Eduard toliko mrzi, kako je Van Vechten ušao u njihov život… samo su neka od pitanja koja se otvaraju. Isprva nesiguran u praćenju, De Vere uskoro shvaća koliko je u toj priči teško ostati samo promatračem. Zadatak koji je dobio pretvara se u teret koji će ga progoniti
  Dalje
 • Dnevnik jednog nomada +

  Dnevnik jednog nomada

   Bekim Serjanović : Dnevnik jednog nomada

  Dnevnik jednog nomada istovremeno je putopis, dnevnik čitanja i zbirka zapisa o svakodnevnoj borbi sa životom, koliko traumatičnoj toliko i lijepoj. Od godine 2011. do 2016., od Ljubljane, preko Osla do Zagreba i Brčkog čitamo dnevničke zapise o jednoj ljubavnoj priči i njenoj propasti; o ocu koji gotovo svakog mjeseca putuje iz Osla u Ljubljanu da vidi mlađu kćer, jer se boji da će ga zaboraviti, i o starijoj kćeri u Oslu koja očuha zove tatom, a njega po imenu; o književniku koji istodobno sudjeluje u hrvatskoj, bosanskoj i norveškoj književnosti... Pratimo i avanturu nastajanja

  Dalje
 • Gdje pripadamo +

  Gdje pripadamo

  Emily Giffin: Gdje pripadamo

  Od trenutka kad će se Kirby (ponovno) naći u njenom životu, Marianin će pažljivo osmišljeni svijet – uključujući pritom i vlastiti identitet – biti protresen do srži. Duhovi prošlosti i sjećanja među kojima posebno mjesto zauzima strastvena mladenačka veza od prije osamnaest godina počet će prijetiti rušenjem svega što je još donedavno smatrala najvažnijim na svijetu. Za mladu i odlučnu Kirby taj će susret potaknuti otkrića koja će je lakše provesti kroz zamke odrastanja te je natjerati da drugačije vidi svoju obitelj i međusobne odnose, ovaj put u mudrijem, slatko-gorkom svjetlu. 

  Kad se dvije žene upute

  Dalje
 • 1

Top lista publicistike

 • Knjižara Morpurgo u Splitu (1860. – 1947.) i razvoj kulture čitanja +

  Knjižara Morpurgo u Splitu (1860. – 1947.) i razvoj kulture čitanja

  Nada Topić: Knjižara Morpurgo u Splitu

  Knjiga Nade Topić Knjižara Morpurgo u Splitu (1860. – 1947.) i razvoj kulture čitanja  istražuje doprinos splitske Knjižare Morpurgo stvaranju i razvoju kulturnoga života u Splitu i Dalmaciji. Istraživački rezultati, prikupljeni različitim metodama, a prije svega studijom slučaja, izneseni su pregledno i jasno te strukturirani kao zanimljiva priča potkrijepljena brojnim minucioznim istraživanjima. Izniman su doprinos ovoga istraživanja raznorodni arhivski i drugi temeljito istraženi izvori, znalački obrađeni i analizirani pojedinačno i u odnosu jedni na druge, što je naposljetku pridonijelo stvaranju cjelovite slike poslovanja Knjižare  Morpurgo iz svih aspekata, ali i utjecaja povijesnih prilika na to

  Dalje
 • Kratka povijest komunizma (za nekomuniste) +

  Kratka povijest komunizma (za nekomuniste)

  Vladimir Mrkoci: Kratka povijest komunizma (za nekomuniste)

  Kratka povijest komunizma (za nekomuniste) je vrlo rijetka i vrlo dragocjena pojava. U njoj gotovo da i nema novih i nepoznatih činjenica, ali nema ni ideološkog premaza koji je činjenicama davao samo jedno jedino značenje, ono koje je potvrđivalo i ovjeravalo komunizam kao jedini prihvatljivi model organizacije društva. U njoj se, dakle, odbacuje i kultura laganja, koja je bujala iz laboratorija komunističkih centara za agitaciju i propagandu, agitpropova.

  Dalje
 • Dah koji život znači +

  Dah koji život znači

  Paul Kalanithi: Dah koji život znači

  Ova izuzetno potresna, emotivna, iskrena i nadahnjujuća knjiga u sebi nosi žurnost utrkivanja s vremenom, potrebe da se kaže mnogo toga važnog. Paul Kalanithi, neurokirurg s američkog Stanforda, sa smrću se suočio kao liječnik i kao pacijent – proučavao ju je, borio se s njom i prihvatio je. Želio je ljudima pomoći shvatiti smrt i suočiti se s vlastitom smrtnošću. Knjiga je na određen način nedovršena jer je ubrzano pogoršanje Paulova stanja zaustavilo njezino pisanje, ali to je temeljna sastavnica njezine istine, stvarnosti s kojom je Paul bio suočen.

  Dalje
 • Meditacije: vodič za dobar život najplemenitijeg rimskog cara +

  Meditacije: vodič za dobar život najplemenitijeg rimskog cara

  Marko Aurelije: Meditacije: vodič za dobar život najplemenitijeg rimskog cara

  Marko Aurelije, poznat i kao "car-filozof", pred kraj života zapisao je zbirku svojih misli, naslovljenu izvorno Samome sebi , danas poznatiju kao Meditacije ili Misli . Taj njegov dnevnik svojevrsna je introspekcija, ali i pomoć samome sebi, no danas ta knjižica ostaje kao filozofsko blago u kojem čitatelji mogu naći utjehu, motivaciju i pomoć. U Meditacijama nema naznaka formalne funkcije Aurelija; ne spominju se aktualna državna pitanja, politički protivnici i generali, niti se navode pobjede nad barbarskim plemenima ili opisi utišanih pobuna. Umjesto toga, one nude jedinstven, introspektivan tekst, sastavljen u obliku kratkih

  Dalje
 • Slava križa: simboli i slike vjere u ranokršćanskoj kulturi +

  Slava križa: simboli i slike vjere u ranokršćanskoj kulturi

  Ivica Žižić: Slava križa: simboli i slike vjere u ranokršćanskoj kulturi

  Slava križa: Simboli i slike vjere u ranokršćanskoj kulturi nova je knjiga prof. dr. sc. Ivice Žižića, profesora na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu i na Papinskom liturgijskom institutu u Rimu. Autor u knjizi, koju je objavila Kršćanska sadašnjost, temeljito obrađuje složena pitanja suodnosa umjetnosti, teologije i liturgije u ranokršćanskom razdoblju. Promatra ih s gledišta crkveno-povijesnog, povijesno-umjetničkog i općeg teološkog, napose liturgijskog, ikonografskog i mistagoškog vida. Slava križa je izvorni znanstveni rad koji na sveobuhvatan način želi prikazati glavne teme i modele ranokršćanskog umjetničkog izražaja na temelju metodologije kulturne analize

  Dalje
 • 1

Izložba u Teatrinu

U Teatrinu Gradske knjižnice Solin otvorena je 30. lipnja 2017. izložba
JOSIP JURIĆ Veliko bijelo nigdje
Izložbu možete razgledati do kraja kolovoza od ponedjeljka do petka od 8 do 20 sati.

RADIONICE U TEATRINU GRADSKE KNJIŽNICE SOLIN - PRIJAVITE SE!!!

Pozivamo sve zainteresirane (djeca i odrasli) da se prijave na sljedeće škole i radionice:
VOKALNA RADIONICA (voditeljica Jelena Čilaš, mag. mus.)
djeca - srijedom u 18:45h
odrasli - srijedom u 20:00h
odrasli (novoprijavljeni) - utorkom u 18:30h

ŠKOLA GLUME (voditeljica Zorana Kačić Čatipović, mag. glume)
djeca - ponedjeljkom i četvrtkom u 19:00h
odrasli - ponedjeljkom i četvrtkom u 20:30h

ARGENTINSKI TANGO (voditelji Tonka Žižić Abramović i Tihomir Abramović)
odrasli i djeca - utorkom u 20:00h

Sve radionice započinju novu sezonu od 1. listopada 2016.g
PRIJAVE na škole i radionice na tel. 270-316; e-mail teatrin@knjiznicasolin.hr ili osobno u knjižnici i Teatrinu.
Cijena: 150 kn/mjesečno
Ispis