Podimite mi haringu, vratit ću se na doručak
Ace Rimmer
image
Nagrađene knjige
image
Digitalizirana Zavičajna zbirka Salonitana
image
image
Program Teatrina
image
Pazi! Vruće vijesti!
BESPLATNE RADIONICE ZA DJECU I ODRASLE.
PJEVAJ, PLEŠI, GLUMI!
Prijave na radionice i informacije na: 021/270-316; 021/213-327 teatrin@knjiznicasolin.hr ili info@knjiznicasolin.hr
24. srpnja u 10 sati u Središnjoj knjižnici

Turnir u društvenim igrama za osnovce

Turnir u društvenim igrama za osnovce u središnjoj knjižnici u Solinu održat će se od 24. do 28. srpnja 2017. Natjecatelji će biti podijeljeni u dvije kategorije: mlađi osnovci (od 1. do 4. razreda) i stariji osnovci (od 5. do 8. razreda). Prijave se zaprimaju sve do početka turnira, odnosno ponedjeljka, 24. srpnja u 10 sati.

Zainteresirani se mogu prijaviti:
- u Središnjoj knjižnici u Solinu
- na info@knjiznicasolin.hr
- na telefon 213-327

Prijavi se, pobijedi i osvoji vrijednu nagradu!!!
od 5. lipnja do 18. kolovoza 2017.

Kupimo knjigu - darujmo ljubav 2017.

Gradska knjižnica Solin i ove godine organizira Buvljak - humanitarnu akciju pod imenom “Kupimo knjigu – darujmo ljubav 2017”.

Radi se o sad već tradicionalnoj humanitarnoj prodaji knjiga po simboličnim cijenama. Sav prihod prikupljen od prodaje namijenjen je Udruzi roditelja djece s poteškoćama u razvoju Moje dijete Solin. Knjige će se prodavati u središnjoj Knjižnici na adresi Zvonimirova 117 d svakim danom (osim subote i nedjelje) od 5. lipnja do 18. kolovoza 2017.

Pozivaju se svi korisnici knjižnice, ali i ostali zaljubljenici u pisanu riječ, da se odazovu akciji i kupnjom makar i jedne knjige daruju ljubav Udruzi Moje dijete Solin.

20 nam je godina tek!

Noć knjige

Zaplešimo...

Noć knjige

Noć knjige

Knjižnica raspolaže s dva prostora namijenjena za odvijanje različitih kulturno-animacijskih aktivnosti u organizaciji Knjižnice. Radi se o prostoru Studijske čitaonice te o prostoru Teatrina koji se u slobodnim terminima mogu dati u najam pojedincima, udrugama, strankama, ustanovama i drugim profitabilnim i neprofitabilnim subjektima.

Prostor Teatrina površine je 396 m2 sa zasebnim ulazom i sa maksimalno 100 sjedećih mjesta dok je Studijska čitaonica površine 49,3 m2 i ima maksimalno 50-ak sjedećih mjesta.

Visina cijene korištenja prostora Teatrina Gradske knjižnice Solin:

500,00 kn / do 3 sata
1000,00 kn / dan

Visina cijene korištenja prostora Studijske čitaonice Gradske knjižnice Solin:

300,00 kn / do 3 sata
500,00 kn / više od 3 sata

Najam prostora plaća se najkasnije dan prije korištenja prostora.

Kontakt:
Vesna Žižić
• telefonom: 021 270-316
• e-mailom: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
• osobno: Gradska knjižnica Solin, Zvonimirova 117f, 21 210 Solin

Zainteresirani za korištenje navedenih prostora Knjižnice svoje projekte i sadržaje s prijedlogom trebaju uputiti pismenim putem 30 dana ranije (poštom ili e-mailom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.)

U prijedlogu treba navesti sljedeće podatke:

• naziv sadržaja
• organizator (pravna ili fizička osoba)
• datum
• sat početka i završetka
• osoba za kontakt i kontaktne informacije
• potrebna oprema
• sinopsis događanja (sastavni dijelovi događanja i vrijeme trajanja pojedinog dijela)
• potvrdu da su regulirali obveze prema ZAMP-u u slučaju javnog prikazivanja autorskih djela
• žele li ili ne žele da se podaci o događanju proslijede sredstvima javnog priopćavanja

Knjižnica zadržava pravo ocjenjivanja koje manifestacije pripadaju kulturnim, nekomercijalnim sadržajima namijenjenih javnosti kojima se dvorane ustupaju bez naknade za korištenje u skladu s misijom i vizijom Gradske knjižnice Solin. Knjižnica također zadržava pravo izmjene programa i otkazivanje događanja.
Ukoliko ste rezervirali prostor dvorane dovoljno je doći sat vremena prije. Kod zahtjevnijih događanja moguće su iznimke, a za detalje se obratite Ravnateljici Knjižnice.

Uvjeti korištenja Teatrina i Studijske čitaonice:

Oba prostora Gradske knjižnice Solin imaju dodatni, zasebni ulaz i mogu se koristiti u različito vrijeme od radnog vremena Knjižnice. Mogu se koristiti:
• radnim danom i subotom po dogovoru s Ravnateljicom
• nedjeljom se dvorane ne koriste
Iznimke su moguće jedino po dogovoru s Ravnateljicom.

teatrinparter

Tehnički opis Teatrina:
• 80 – 100 sjedećih mjesta
• sustav rasvjete
• sustav ozvučenja
• računalo
• LCD projektor
• bežični internet

studijska

Tehnički opis Studijske čitaonice
• do 50 sjedećih mjesta
• računalo
• LCD projektor;
• bežični internet
• rasvjeta (reflektori)

Odgovornost
Organizatori su odgovorni za prostor i opremu dvorane za vrijeme najma. U slučaju bilo kakve nastale štete, dužni su nadoknaditi vrijednost počinjene štete.
Za sve dodatne informacije stojimo na raspolaganju.

Top lista beletristika

 • Vrijeme ljubavi +

  Vrijeme ljubavi

  Goran Tribuson: Vrijeme ljubavi

  Goran Tribuson svoju kvatrologiju, koju čine romani Rani dani, Trava i korov i Mrtva priroda, zaokružuje naslovom Vrijeme ljubavi. Tribuson u novom romanu donosi priču koja nostalgično prati odrastanje, zaljubljivanje i odljubljivanje, otkriva sve o ljubavi i o tome što ona jest, bilježi zablude i trenutke prosvjetljenja. Na poseban način problematizira odnos književnosti i zbilje te otkriva sliku nekadašnje hrvatske stvarnosti šezdesetih i sedamdesetih godina kroz film, glazbu i književnost. Ponekad praćena očima ozbiljnog, odraslog čovjeka, a ponekad iz perspektive djeteta i mladog dečka, nedvojbeno će čitatelja nasmijati i podsjetiti na događaje koje vrijedi pamtiti i prepričavati.

  Dalje
 • Nizozemska djeva +

  Nizozemska djeva

  Marente de Moor:  Nizozemska djeva

  U ljeto 1936. nizozemski liječnik Jacq šalje svoju 18-ogodišnju kćer Jannu k Egonu von Bötticheru, Nijemcu s kojim se sprijateljio kao mladić. Taj aristokrat i vrsni mačevalac, koji će pomoći Janni da usavrši mačevalačke vještine, ležerno provodi dane na svome ladanjskom imanju, gdje organizira zabranjenu menzuru za studente: dvoboj u kojemu sudionici nanose vidljive ozljede jedni drugima kao znak hrabrosti. Egon je zagonetan lik, privlačan i neodoljiv, pa se Janna neizbježno zaljubljuje u njega.

  Ali,  Nizozemska djeva  nije samo priča o ljubavi i gubitku nevinosti. Pred Jannom se otvara nov, nepoznat svijet pun zagonetki o

  Dalje
 • Tako počinje zlo +

  Tako počinje zlo

  Javier Marias: Tako počinje zlo

  Juan de Vere, mladi i odani asistent poznatoga filmskog redatelja Eduarda Muriela, dobio je neobičan zadatak od svog poslodavca – pratiti obiteljskog prijatelja Jorgea Van Vechtena koji se ''ponio nedostojno prema jednoj ženi, a možda i više njih''. Je li riječ o Beatriz, Eduardovoj ženi, zašto je Eduard toliko mrzi, kako je Van Vechten ušao u njihov život… samo su neka od pitanja koja se otvaraju. Isprva nesiguran u praćenju, De Vere uskoro shvaća koliko je u toj priči teško ostati samo promatračem. Zadatak koji je dobio pretvara se u teret koji će ga progoniti
  Dalje
 • Dnevnik jednog nomada +

  Dnevnik jednog nomada

   Bekim Serjanović : Dnevnik jednog nomada

  Dnevnik jednog nomada istovremeno je putopis, dnevnik čitanja i zbirka zapisa o svakodnevnoj borbi sa životom, koliko traumatičnoj toliko i lijepoj. Od godine 2011. do 2016., od Ljubljane, preko Osla do Zagreba i Brčkog čitamo dnevničke zapise o jednoj ljubavnoj priči i njenoj propasti; o ocu koji gotovo svakog mjeseca putuje iz Osla u Ljubljanu da vidi mlađu kćer, jer se boji da će ga zaboraviti, i o starijoj kćeri u Oslu koja očuha zove tatom, a njega po imenu; o književniku koji istodobno sudjeluje u hrvatskoj, bosanskoj i norveškoj književnosti... Pratimo i avanturu nastajanja

  Dalje
 • Gdje pripadamo +

  Gdje pripadamo

  Emily Giffin: Gdje pripadamo

  Od trenutka kad će se Kirby (ponovno) naći u njenom životu, Marianin će pažljivo osmišljeni svijet – uključujući pritom i vlastiti identitet – biti protresen do srži. Duhovi prošlosti i sjećanja među kojima posebno mjesto zauzima strastvena mladenačka veza od prije osamnaest godina počet će prijetiti rušenjem svega što je još donedavno smatrala najvažnijim na svijetu. Za mladu i odlučnu Kirby taj će susret potaknuti otkrića koja će je lakše provesti kroz zamke odrastanja te je natjerati da drugačije vidi svoju obitelj i međusobne odnose, ovaj put u mudrijem, slatko-gorkom svjetlu. 

  Kad se dvije žene upute

  Dalje
 • 1

Top lista publicistike

 • Knjižara Morpurgo u Splitu (1860. – 1947.) i razvoj kulture čitanja +

  Knjižara Morpurgo u Splitu (1860. – 1947.) i razvoj kulture čitanja

  Nada Topić: Knjižara Morpurgo u Splitu

  Knjiga Nade Topić Knjižara Morpurgo u Splitu (1860. – 1947.) i razvoj kulture čitanja  istražuje doprinos splitske Knjižare Morpurgo stvaranju i razvoju kulturnoga života u Splitu i Dalmaciji. Istraživački rezultati, prikupljeni različitim metodama, a prije svega studijom slučaja, izneseni su pregledno i jasno te strukturirani kao zanimljiva priča potkrijepljena brojnim minucioznim istraživanjima. Izniman su doprinos ovoga istraživanja raznorodni arhivski i drugi temeljito istraženi izvori, znalački obrađeni i analizirani pojedinačno i u odnosu jedni na druge, što je naposljetku pridonijelo stvaranju cjelovite slike poslovanja Knjižare  Morpurgo iz svih aspekata, ali i utjecaja povijesnih prilika na to

  Dalje
 • Kratka povijest komunizma (za nekomuniste) +

  Kratka povijest komunizma (za nekomuniste)

  Vladimir Mrkoci: Kratka povijest komunizma (za nekomuniste)

  Kratka povijest komunizma (za nekomuniste) je vrlo rijetka i vrlo dragocjena pojava. U njoj gotovo da i nema novih i nepoznatih činjenica, ali nema ni ideološkog premaza koji je činjenicama davao samo jedno jedino značenje, ono koje je potvrđivalo i ovjeravalo komunizam kao jedini prihvatljivi model organizacije društva. U njoj se, dakle, odbacuje i kultura laganja, koja je bujala iz laboratorija komunističkih centara za agitaciju i propagandu, agitpropova.

  Dalje
 • Dah koji život znači +

  Dah koji život znači

  Paul Kalanithi: Dah koji život znači

  Ova izuzetno potresna, emotivna, iskrena i nadahnjujuća knjiga u sebi nosi žurnost utrkivanja s vremenom, potrebe da se kaže mnogo toga važnog. Paul Kalanithi, neurokirurg s američkog Stanforda, sa smrću se suočio kao liječnik i kao pacijent – proučavao ju je, borio se s njom i prihvatio je. Želio je ljudima pomoći shvatiti smrt i suočiti se s vlastitom smrtnošću. Knjiga je na određen način nedovršena jer je ubrzano pogoršanje Paulova stanja zaustavilo njezino pisanje, ali to je temeljna sastavnica njezine istine, stvarnosti s kojom je Paul bio suočen.

  Dalje
 • Meditacije: vodič za dobar život najplemenitijeg rimskog cara +

  Meditacije: vodič za dobar život najplemenitijeg rimskog cara

  Marko Aurelije: Meditacije: vodič za dobar život najplemenitijeg rimskog cara

  Marko Aurelije, poznat i kao "car-filozof", pred kraj života zapisao je zbirku svojih misli, naslovljenu izvorno Samome sebi , danas poznatiju kao Meditacije ili Misli . Taj njegov dnevnik svojevrsna je introspekcija, ali i pomoć samome sebi, no danas ta knjižica ostaje kao filozofsko blago u kojem čitatelji mogu naći utjehu, motivaciju i pomoć. U Meditacijama nema naznaka formalne funkcije Aurelija; ne spominju se aktualna državna pitanja, politički protivnici i generali, niti se navode pobjede nad barbarskim plemenima ili opisi utišanih pobuna. Umjesto toga, one nude jedinstven, introspektivan tekst, sastavljen u obliku kratkih

  Dalje
 • Slava križa: simboli i slike vjere u ranokršćanskoj kulturi +

  Slava križa: simboli i slike vjere u ranokršćanskoj kulturi

  Ivica Žižić: Slava križa: simboli i slike vjere u ranokršćanskoj kulturi

  Slava križa: Simboli i slike vjere u ranokršćanskoj kulturi nova je knjiga prof. dr. sc. Ivice Žižića, profesora na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu i na Papinskom liturgijskom institutu u Rimu. Autor u knjizi, koju je objavila Kršćanska sadašnjost, temeljito obrađuje složena pitanja suodnosa umjetnosti, teologije i liturgije u ranokršćanskom razdoblju. Promatra ih s gledišta crkveno-povijesnog, povijesno-umjetničkog i općeg teološkog, napose liturgijskog, ikonografskog i mistagoškog vida. Slava križa je izvorni znanstveni rad koji na sveobuhvatan način želi prikazati glavne teme i modele ranokršćanskog umjetničkog izražaja na temelju metodologije kulturne analize

  Dalje
 • 1

Izložba u Teatrinu

U Teatrinu Gradske knjižnice Solin otvorena je 30. lipnja 2017. izložba
JOSIP JURIĆ Veliko bijelo nigdje
Izložbu možete razgledati do kraja kolovoza od ponedjeljka do petka od 8 do 20 sati.

RADIONICE U TEATRINU GRADSKE KNJIŽNICE SOLIN - PRIJAVITE SE!!!

Pozivamo sve zainteresirane (djeca i odrasli) da se prijave na sljedeće škole i radionice:
VOKALNA RADIONICA (voditeljica Jelena Čilaš, mag. mus.)
djeca - srijedom u 18:45h
odrasli - srijedom u 20:00h
odrasli (novoprijavljeni) - utorkom u 18:30h

ŠKOLA GLUME (voditeljica Zorana Kačić Čatipović, mag. glume)
djeca - ponedjeljkom i četvrtkom u 19:00h
odrasli - ponedjeljkom i četvrtkom u 20:30h

ARGENTINSKI TANGO (voditelji Tonka Žižić Abramović i Tihomir Abramović)
odrasli i djeca - utorkom u 20:00h

Sve radionice započinju novu sezonu od 1. listopada 2016.g
PRIJAVE na škole i radionice na tel. 270-316; e-mail teatrin@knjiznicasolin.hr ili osobno u knjižnici i Teatrinu.
Cijena: 150 kn/mjesečno
Ispis